Bela ve musibetler niçin gelir?

Soru Detayı

– İnternette okuduğum şu hadisi nasıl anlamalıyız?
“Erkek olsun, kadın olsun mü’min, Allah’a günahsız olarak kavuşuncaya kadar kendisinden, çoluk çocuğundan, malından belâ eksik olmaz.”  (Tirmizi, Zühd 57)

Değerli kardeşimiz,

Ne kadar tedbir alırsak alalım, bela ve musibetleri tamamen engelleyemeyiz. Başımıza gelen musibetlere karşı göstereceğimiz sabır ve teslimiyet derecesine göre de mükâfat kazanıyoruz; günahlarımıza kefaret oluyor. Ahiretteki makamıız yükseliyor Allah’ın izniyle…

Ebû Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre (asm) şöyle buyurdu:

« مَا يَزَال الْبَلاءُ بِالْمُؤْمِنِ وَالْمؤمِنَةِ في نَفْسِهِ وَولَدِهِ ومَالِهِ حَتَّى يَلْقَى اللَّه تعالى وَمَا عَلَيْهِ خَطِيئَةٌ»

“Erkek olsun, kadın olsun mümin, Allah’a günahsız olarak kavuşuncaya kadar kendisinden, çoluk çocuğundan, malından bela eksik olmaz.” (Tirmizi, Zühd 57).

Sabrın gereği, faydası, sabır göstermenin en çok zorlaştığı gazap ve kızgınlık anlarında ne yapılması gerektiği anlatıldıktan sonra, bütün bunların bela ve musibetleri tamamen önlemek gibi bir maksada yönelik olmadıkları bu hadisle anlatılmaktadır.

İnsanın, bizzat kendisinin hastalanması, ihtiyaçlarını giderememesi, işsizliği, çocuklarının ölümü, itaatsizliği gibi anne-babaya elem ve üzüntü veren hâlleri, yangın ve hırsızlık gibi sebeplerle mal ve servetinin bir kısmının veya tamamının telef olması vs… her Müslüman kadın ve erkeğin başına geleceği, ancak sabredilmesi hâlinde, bunların günahlardan arınma vesilesi olacağı bildirilmektedir. Bu da bela ve musibetlerin, hata ve günahlara kefaret olma özelliğini bir daha ortaya koymak demektir.

“Allah’a kavuşuncaya kadar.” ifadesi, “ölüm”den kinayedir. O hâlde, ölünceye kadar her Müslüman bela ve musibetlere muhatab olacaktır. Buna hazır olmak gerekir. Bu, hayatın tabii gereğidir. Sabrederek bütün bu hâlleri lehine çevirmek, müminin asıl görevidir. Zira şairin dediği gibi:

“Âsûde olam dersen eğer gelme bu cihana,
Meydana düşen kurtulamaz seng-i kazadan!..”
(Ziya Paşa)

Hasılıkelam;

1. Dünya, imtihan dünyasıdır.

2. İnsan dünyada çeşitli şekillerde imtihan edilir. Bu imtihanlarda gösterilecek olan tavır, sabırdan ibarettir. (bk. Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Erkam Yay., Hadis No: 50)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed