Bela, ağızdan çıkan söze mi bağlıdır?

Soru Detayı

– Duaya olumsuzluk katmak her zaman ters tepki mi verir, kurtuluş yok mudur?
– Bela ağızdan çıkan söze bağlıdır (galiba bir hadisin bir kısmının meali) işte bazıları duaya olumsuzluk katmanın ters etki verebileceğini söylüyor mesela biri Allah’ım beni beladan koru dese bela sözcüğünü kullandığı için o kişiye bela gelebilir deniliyor.
– Peki bir insan Allah’ım imansız kabre girmeme izin verme dese bunu dediği için imansız mı ölecek?

Değerli kardeşimiz,

“Biri Allah’ım beni beladan koru dese bela sözcüğünü kullandığı için o kişiye bela gelebilir” sorudaki bu bilgi tamamen yanlıştır. 

Eğer böyle bir şey doğru olsa, o zaman kim ne isterse tersi kabul edilir. Hâlbuki Kuran’da onlarca dua örnekleri vardır. Mesela:

– Fatiha suresinde her namazda herkes “Bizi dosdoğru yola ilet.” diye dua eder. Bu bilgiye göre, bunlardan hiç birisinin hidayet yoluna girmemesi gerekir.

“Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmiş olanları bağışla!”(Haşir, 59/10) mealindeki ayette işaret edilen dua sebebiyle insanlara azap mı çekecek?

– “Meryem Oğlu İsa: ‘Rabbimiz! Bize gökten bir sofra indir!’”(Maide, 5/114) mealindeki ayette Hz. İsa’nın yaptığı duanın aynen kabul olduğuna işaret edilmiştir.

Bu ve benzeri ayetlerin açık ifadelerinden de sorudaki iddianın yanlış olduğunu görüyoruz.

Soruda geçen “Bela ağızdan çıkan söze bağlıdır!..” sözüne gelince:

Evet, bu anlamda bir hadis-i şerif vardır. (bk. Suyuti, el-Camiu’s-Sağir,1/110)

Münavi, bu rivayetin senedinde geçen Nasr b. Bab’ın “kezzab-yalancı” olduğunu belirtir. (bk. Feyzu’l-Kadîr, 3/292, no: 3220)

İbnu’l-Cevzi bu hadisi iki rivayetle nakletmiş ve ikisi için de “Bunun Hz. Peygamber’den (asm) sudur etmesi kesinliklesahih değildir.” demiş, senedinde yer alan iki ravinin yalancı ve uydurmacı olduğuna işaret etmiştir. (bk. el-Mevduat, 3/83-84)

Eğer bu hadisin sahih bir veçhi varsa, bunu “ağzımızdan çıkan sözlere dikkat etmemize, belayı ve musibeti ister gibi konuşmaktan sakınmamıza ve her zaman hayırlı şeyler konuşmamıza ve hayra yormamamıza” işaret ettiği söylenebilir.

Demek ki, “Bela ağızdan çıkan söze bağlıdır!..” hadisinin, Allah’ın bizi beladan koruması için dua etmemizle bir ilgisi yoktur; beladan korunmak için dua ederiz, ancak belayı çağırır gibi hayırsız konuşmayız.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed