Bazı virüsler plazmidlerden mi evrildi?

Soru Detayı

– Virüsler, plazmidlerden evrildi ise ve ikisi de farklı türde ise buna ne cevap verilmelidir?
– Antarktika kıtasının tuzlu su göllerinde yaşayan mikropların, büyümelerine ve hayatta kalmalarına yardımcı olabilecek DNA moleküllerini paylaştığı keşfedildi.
– Antarktika kıtasında tuzlu su göllerinde yaşayan mikropların, virüslerin evrimine ışık tutabileceği bildirildi.
– Sonuçları “Nature Microbiology” dergisinde yayımlanan, Avustralyalı bilim adamlarının 18 ay boyunca yürüttüğü araştırmada, bazı mikropların bünyesinde küçük halkasal DNA molekülleri plazmidleri barındırdığı keşfedildi. Bilim adamları, ev sahibi hücrede bağımsız olarak türeyebilen plazmidlerin, virüslerin büyümesine ve hayatta kalmasına yardımcı olabileceğini, çalışmanın, virüslerin evrim tarihini aydınlatabileceğini belirtti. Araştırma ekibinin lideri, UNSW Sydney Üniversitesi’nden Profesör Rick Cavicchioli, Antarktik mikroplarında keşfettikleri plazmidlerin virüsler gibi kılıktan kılığa girdiğini ve hücre çeperinin içine giren proteinler ürettiğini söyledi. Doktor Susanne Erdmann da keşfin, bazı virüslerin plazmidlerden evrildiği izlenimi uyandırdığını dile getirdi.
– Virüsler, plazmidlerden evrildi ise ve ikisi de farklı türde ise buna ne cevap verilmelidir?

Değerli kardeşimiz,

Burada kafa karışıklığına sebep olan plazmidlerin ne olduğunun açıklanmamış olmasıdır.

Plazmid nedir?

Bazı bakteri türlerinde, çekirdek görevini yerine getiren DNA’ların dışında, başka genetik materyaller de bulunabilmektedir. Çekirdek materyali dışında çift sarmal, bir başka ifade ile çift iplikçikli bu DNA’lara plazmid adı verilir. Bunlar genellikle halka veya küçük çember şeklindedirler. Bazen düz de olabilirler. Plazmidler, hücreler arasında genetik madde aktarımında kullanılırlar.

Virüsler yapı itibariyle bir baş ve kuyruktan ibarettirler. Aşağıda şekilde görüldüğü gibi, baş kısmında kılıf içinde DNA molekülü, kuyruk kısmında da protein bulunur.

Soruda belirtilen odur ki, bu baş kısmındaki DNA molekülü, plazmid halinde iken, yani etrafında kılıf yok iken bir kılıfla kaplanmış, sonra buna protein bir kuyruk eklenmekle virüs şekline dönüşmüştür.  

Son günlerde Covid-19 virüsünün sonsuz ilim, irade ve kudret sahibi Cenab-ı Hakk’ın emriyle mutasyon geçirdiğine şahit oluyoruz. Yani proteinden yapılmış kuyruk kısmındaki tutunma noktalarında farklılaşmalar meydana gelebiliyor. Ama neticede yine virüs olarak kalıyor.

Plazmid farklı bir tür değildir ki, farklı bir türden virüs meydana gelmiş olsun. Plazmid adı verilen çember şeklindeki DNA’ların Allah’ın emriyle bir kılıfla çevrilerek virüs şekline gelmiş olmaları mümkündür. Ama doğrudan virüs olarak da şekillenmiş olabilirler.

Bunlar konunun dışında olanlar için üzerinde durmaya değer şeyler değildir. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ilim kendi araştırma prensipleri içinde, virüslerin teşekkülü konusunda bir takım tezler ortaya atacaktır.

Şekil  a) T şeklinde tipik bir  virüsün şematik yapısı,

Şekil b) Bir virüsten, bakteri hücresine DNA enjekte edilmesinin elektron mikroskobunda görünüşü.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed