Arap alfabesinde sadece dört sesli harf var, geçmişte nasıl okuyorlardı?
Soru Detayı– Bu durum Arap alfabesinin son derece kullanışsız olduğunu göstermez mi?
Değerli kardeşimiz,
Bu iddianın aksine -med harfi olan “elif, sakin vav, sakin ya” hariç- Arap harflerinin hepsi seslidir. Türkçe’deki sesli harfler olmadan sesiz harflere başlamak mümkün olmaz. Halbuki Arap harflerinden –elif, vav ve ya hariç- her harfle söze başlayabilirsiniz. Örneğin, Arapça’da “NSR” harflerinin hepsi seslidir, Fakat Türkçe’de bu harfler sesli harfler olmadan kullanılamaz. Bunun için bu kelimeyi “Na Sa Ra” şeklinde yazarız.
Bunun farklılığı şundan kaynaklanıyor. Arapça’da, mazi-muzari, mastar, fiil isim gibi her kelimenin kendine mahsus bir kalıbı vardır. Ve o kalıba göre kelimeyi telaffuz edersiniz.
Bütün dillerde olduğu gibi Arapça’da da asıl fonetik şifahîdir. Tarih boyunca Araplar bu kelimeleri belli kalıplara göre kullanıyorlardı. Kur’an’ın inmesinden sonra, özellikle Kur’an’da yanlış telaffuzlar olmasın diye, söz konusu isim-fiil kalıplarında yer alan harflerin harekelerini belirleyen “zamme = ötre, fetha = üstün, kesre = esre” hareketlerine işaret eden belli alametler vazedildi. Bunlar da sesli harf sayılmaz, sadece sesli olan harflerin ses yönünü daha açık hale getiren simgelerdir. Med harfleri de –sakin olmakla beraber- bulundukları kelimelerde bu ses yönünü tayinde önemli rol oynarlar.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder