Allâhümme bi ilmikel-ğaybî… duasını tahiyyatta okuyabilir miyiz?
Soru Detayı“Allâhûmme bi ilmikel-ğaybî ve kudretîke alel-halkı, ahyinî mâ alimte’l-hayate hayran lî, ve teveffenî, izâ kânetîl-vefatû hayran lî…Allâhûmme ve es’elûke haşyeteke fil-ğaybî veş-şehadeti…Ve es’elûke kelimete’l-hakkî, vel-adle fil’gadabî ve’r-rıdâ…Ve es’elûkel-kasde fi’l-fakri vel-ğîna…Ve es’elûke naîmen lâ yebîdû…Ve es’elûke kurrate aynîn (lâ tenfudû) ve lâ tenkanti’u…Ve es’elûker-rıdâ ba’del-kadâ, ve es’elûke berdel-ayşî ba’del-mevti…Ve es’elûke lezzete’n-nazarî(şabkaya gerek yok) ilâ vechîke…(şabka yok)Ve es’elûkeş-şevk(a) ilâ likâike fi gayri darrâ-i mazarratin.(Darrâe mudırretin)..Ve fitnetin mudîletin… Allâhûmme zeyyinnâ bi-zîneti’l-iman, vec’alnâ hudâten muhtedîn.”
– Anlamı / Manası:
”Allah’ım! Gayba dair bilgin(ilmin) ve yaratılanlar üzerindeki kudretin(hakkı için) (le sana dua ediyorum) Yaşamak benim için hayırlı olduğu müddetçe beni yaşat. Eğer ölüm benim için daha hayırlı ise beni katına al. Allah’ım! Senden, gizlide ve açıkta senin korkunu duymayı istiyorum. Öfke ve hoşnutluk anlarında hak sözü (bir rivayette: hükmü) söylemeyi ve adaletli olmayı istiyorum. Zenginlikte ve fakirlikte dengeli olmayı istiyorum, Asla tükenmeyecek bir nimet istiyorum. [Son bulmayacak,] kesilmeyecek bir iç ferahlığı istiyorum. Takdirine razı olmayı istiyorum. Öldükten sonra rahat bir yaşantı istiyorum. Yüzünü görmenin hazzını bana nasip etmeni [istiyorum]. Herhangi bir zarardan ve saptıran bir fitneden dolayı olmaksızın seninle buluşmanın özlemini bana bahşetmeni istiyorum. Allah’ım! Bizleri iman süsüyle güzelleştir. Bizleri hidayete eren ve hidayete çağıran insanlar yap.” (Nesaî, Hakim. Hakim hadisin sahih olduğunu söylemiş; Zehebî de bu görüşünde ona katılmıştır. (Nesaî, Sehv 62 (1305-1306), c. 3-4, s.81-82)
Değerli kardeşimiz,
– Soruda da belirtildiği gibi, bu hadisi rivayet eden Hakim bunun sahih olduğunu bildirmiş ve Zehebi de tasdik etmiştir.
– Bu duayı Tehiyyatta okumakta bir sakınca yoktur. Çünkü genel olarak “Salli-Barik”ten sonra herhangi bir duanın okunabileceğine dair hadis rivayetleri vardır.
Bununla beraber, bizzat teşehhütte okunacağı ifade edilen rivayetlerde bu duanın varlığına rastlayamadık. Yerinde, makamında, mesûr olan duaları okumak kulluğun ruhuna daha uygundur.
Hz. Ammar b. Yasir’den nakledilen bu hadisin (Hâkim’deki:1923) Arapça metnini de yazmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Latin harfleriyle yazılan kelimelerin bazılarını tashih etmek ve tercümesine de biraz daha dikkat etmek için uygun olur.
.اللَّهُمَّ بِعِلْمِكَ الْغَيْبَ، وَقُدْرَتِكَ عَلَى الْخَلْقِ أَحْيِنِي مَا عَلِمْتَ الْحَيَاةَ خَيْرًا لِي، وَتَوَفَّنِي إِذَا كَانَتِ الْوَفَاةُ خَيْرًا لِي
.اللَّهُمَّ وَأَسْأَلُكَ خَشْيَتَكَ فِي الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ، وَأَسْأَلُكَ كَلِمَةَ الْحُكْمِ (الحق) فِي الْغَضَبِ وَالرِّضَا
.وَأَسْأَلُكَ الْقَصْدَ فِي الْغِنَى وَالْفَقْرِ
وَأَسْأَلُكَ نَعِيمًا لَا يَبِيدُ وَأَسْأَلُكَ قُرَّةَ عَيْنٍ لَا تَنْفَدُ وَلَا تَنْقَطِعُ، وَأَسْأَلُكَ الرِّضَا بَعْدَ الْقَضَاءِ
وَأَسْأَلُكَ بَرْدَ الْعَيْشِ بَعْدَ الْمَوْتِ، وَأَسْأَلُكَ النَّظَرَ إِلَى لَذَّةِ وَجْهِكَ
.وَأَسْأَلُكَ الشَّوْقَ إِلَى لِقَائِكَ فِي غَيْرِ ضَرَّاءَ مُضِرَّةٍ، وَلَا فِتْنَةٍ مُضِلَّةٍ
،اللَّهُمَّ زَيِّنَّا بِزِينَةِ الْإِيمَانِ، وَاجْعَلْنَا هُدَاةً مُهْتَدِينَ
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder