Allah ile kul olarak nasıl barışabilirim?

Soru Detayı

– Nasıl ihlaslı olabilirim? Peygamberin ve alimlerin tavsiyeleri nelerdir? Nasıl Allah’a karşı saygılı olabilirim?
– Günahlardan ve Allah’a yaptığım saygısızlıklardan önce dertlerimi her zaman Rabbime anlatırdım ama son 3 sene günahlara girmem şeytanın vesvesesi ve bunlar hakkında çok düşünmem yüzünden Rabbime saygısızlıklar yaptım ve kendime zulmettim bilerek veya bilmeyerek rahmetten uzaklaşacak pek çok şey yaptım.
– Sizce nasıl düzelebilirim ve Rabbim ile nasıl barışırım bana tavsiyelerde bulunursanız sevinirim. 

Değerli kardeşimiz,

Hassasiyetiniz ve Allah’a yakın olma konusundaki çabanız ve kaygınız için sizi öncelikle tebrik ederiz. Rabbim bu şuur ile hayatınızı devam ettirmeyi nasip etsin.

Allah ile daha yakı bir irtibat hâlinde olmak için bazı noktaları dikkate almanızı tavsiye ederiz:

1. Her İşinizde Her Hâlinizde ve Tavrınızda Allah’ın Rızası Olmalı

Bu çerçevede ne yaparsanız yapın, hangi adımı atarsanız atın öncelikli amacınız Allah’ın rızasını kazanmak olmalıdır. Yani, “Bu ibadeti, şu hareketi, şu duayı, şu davranışı sadece onun rızası için yapıyorum. Veya yaptığım şu… şu işte, davranışta onun rızası var mı?” gibi sorular sorarak niyetinizi temiz tutmaya çalışın.

2. Dua ve Zikir

Dua, Allah ile doğrudan iletişim kurmanın en önemli yollarından biridir. Günlük dualarınızı düzenli olarak yapın ve zikirle Allah’ı anın. Zikir, kalbinizi Allah’a daha yakın hissettirecektir. Çünkü “Duanın en güzel, en lâtif, en leziz, en hazır meyvesi şudur: Dua eden adam bilir ki, birisi onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir. Onun kudret eli her şeye yetişir. Bir Kerim Zât var, ona bakar, ünsiyet verir. Bu kişi O’nun huzurunda kendini tasavvur ederek bir ferah, bir inşirah duyar, dünya kadar ağır yükü üzerinden atıp ‘Elhamdülillah’ der.”

3. Kuran Okuma ve Anlama

Kuran-ı Kerim’i düzenli olarak okuyun ve anlamaya çalışın. Allah’ın sözlerini ve mesajlarını öğrenmek, onunla olan bağınızı derinleştirebilir.

4. Namaz

Namaz, Allah’a olan bağlılığınızın bir ifadesidir. Namazlarınızı ihlas ve huşu içinde kılmaya özen gösterin. Namazı, sadece bir ibadet olarak değil, aynı zamanda Allah ile bir sohbet olarak da görün. Ayrıca kuşluk, evvabin, teheccüd gibi nafile namazları da ihmal etmeyelim.

5. İlim ve Öğrenme

Dinî bilgilerinizi artırarak, Allah’ın emirlerini ve yasaklarını daha iyi anlamaya çalışın. Bilgi, imanınızı güçlendirir ve sizi daha bilinçli bir kul yapar.

6. İyi Ameller

İslam’ın önerdiği güzel ahlak ve davranışları hayatınıza uygulayın. Başkalarına yardım etmek, sadaka vermek ve doğru davranışlar sergilemek, Allah’ın rızasını kazanmanıza yardımcı olur.

7. Nefisle Mücadele

Nefsinize karşı mücadele edin. Kötü alışkanlıklardan uzak durun ve sabırlı olun. Kendinizi sürekli olarak geliştirmek, Allah’ın size olan sevgisini artırabilir.

8. İstiğfar ve Tövbe

Hatalarınızın farkında olup samimi bir şekilde tövbe edin. Allah’ın affediciliğini ve merhametini hissedebilirsiniz.

9. Sünnet-i Seniyye

Peygamber Efendimizin (asm) sünnetlerine uygun yaşamaya çalışın. Onun yaşam tarzı ve davranışları, size Allah’a daha yakın olma konusunda rehberlik edecektir. Çünkü sünnet-i seniyyeye dikkat ettiğinizde, bir davranışı yaparken sünnet olduğunu hatırladığınızda, aklınıza Peygamberimiz (asm), ardından Yüce Yaratıcımız gelecektir.

Bu öneriler, Allah ile olan irtibatınızı güçlendirir ve manevi hayatınızı derinleştirir. Her kulun manevi yolculuğu farklıdır, bu yüzden kendinizi rahat hissettiğiniz ve size en uygun gelen yöntemleri keşfetmeye çalışın.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed