Abdest alırken kıbleye dönülür mü?

Soru Detayı

– Sadece farzları yapmak yeterli mi?
– Sünnetleri ve adapları nelerdir?
– Usulüne ve adabına uygun bir abdest nasıl alınır?

Değerli kardeşimiz,

Abdest Alırken Kıbleye Dönülür mü?

Evet, abdest alırken kıbleye dönülür, bu durum abdestin adabındandır. Ama abdest alınan yerin durumuna göre abdest almakta da bir sakınca yoktur.

Abdesti adabına uygun almanın sevabı vardır, ama yapmamanın bir günahı yoktur. Bu nedenle adabın sevabından mahrum kalmamak için yapılmasına özen göstermek iyi olur.

Abdestin Sadece Farzları Yapmak Yeterli mi?

Bir Müslümanın, yerine getirmekle yükümlü olduğu herhangi bir ibadetin sorumluluğundan kurtulması için o ibadetin farzlarını ve vaciplerini yerine getirmesi yeterlidir. Dolayısıyla abdestin farzlarını yapmak abdestin sahih olması için yeterlidir. Ancak sünnetler, farzlarda meydana gelebilecek eksiklikleri tamamladığı gibi elde edilecek sevabın artmasına vesile olur. Bu bakımdan abdest alırken sünnetleri kasten terk etmek mekruhtur (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1/103-104)

Abdestin Sünnetleri ve Adapları Nelerdir?

Abdestin Hz. Peygamber (asm) Efendimizin uygulamasına dayanan bazı sünnetleri de vardır ki başlıcaları şunlardır:

Abdeste besmele ile başlamak, önce elleri bileklere kadar yıkamak, ağza ve burna su vermek (mazmaza ve istinşak), önce sağ organları yıkamak veya meshetmek, organları üçer defa yıkamak, kulakları ve boynu meshetmek, misvak kullanmak.

Niyet, tertip, organları ardarda yıkamak ve ovmak da Hanefîlere göre sünnettir.

Abdestten sonra iki rekat namaz kılınması da Hz. Peygamber (asm) tarafından tavsiye edilmiştir.

Abdest alırken kıbleye dönmek, suyu israf etmemek, zaruret olmadıkça başkasından yardım istememek, gereksiz yere konuşmamak, ağza ve burna suyu sağ elle vererek burnu sol elle temizlemek gibi hususlar abdestin adabındandır.

Usulüne ve Adabına Uygun Bir Abdest Nasıl Alınır?

Usul ve adabına uygun bir abdest şöyle alınır:

Abdeste besmele ile başlanıp önce eller bileklere kadar üç defa yıkanır. İki elin parmak aralarının da iyice yıkanmasına dikkat edilir. Misvak veya fırça ile bunlar yoksa sağ elin parmaklarıyla dişler temizlendikten sonra, ağız sağ avuca alınan su ile üç defa çalkalanır. Üç defa da yine sağ elle burna su çekilir ve sol elle sümkürülür.

Oruçlu olmayan kimse avucuna bol su alarak suyun ağız ve burnun her yerine ulaşmasını sağlar. Oruçlu olanın ise daha tedbirli davranarak suyun boğaza kaçmamasına dikkat etmesi gerekir.

“Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diye niyet edilerek yüz üç defa yıkanır (eller yıkanırken de niyet edilebilir). Sakalı olan kimse parmaklarını alttan yukarı sakalın arasına geçirerek kıl diplerine suyun ulaşmasını sağlar. Sonra sağ kol dirsekler de dahil olmak üzere üç defa yıkanır. Ardından sol kol aynı şekilde yıkanır. Sağ el ıslatılarak başın üstü bir defa meshedilir. Bu şekilde başın dörtte birini meshetmek yeterli ise de iki elle tamamının meshedilmesi sünnettir. Eller yine ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şahadet parmağı veya serçe parmakla içi meshedildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun meshedilir. Önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlayarak topuklar ve aşık kemikleri dahil olmak üzere bileklere kadar üçer defa yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına özel dikkat gösterilir.

Abdestten sonra kelime-i şehadeti okumak, kıbleye yönelerek abdest alınan sudan bir miktar içmek ve Kadr suresini okumak abdestin adabındandır.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed