Hayızlı iken şükür secdesi yapılabilir mi?

Değerli kardeşimiz,

“Şükür secdesi” tilâvet secdesi gibidir. Kendisine nimet gelen veya bir dertten kurtulan kimsenin, Allah Teâlâ için “secde-i şükür” yapması müstehabdır. Secdede önce “Elhamdülillah” der. Sonra secde tesbihini okur.

Namazdan sonra secde yapmak mekruhtur.

Namazların geçerli olmasının şartlarından biri de “hadesten temizlenme”dir.

Abdestsizlik, cünüplük, hayız veya lohusa hallerinde bulunmaya “hades hâli” denir. Abdestsizlik küçük hades, diğerleri büyük hadestir. Küçük veya büyük hadeslerden temizlenmek abdest almak, yıkanmak veya teyemmüm etmekle olur. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Ey iman edenler! Namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerle birlikte ellerinizi yıkayın. Başınızın bir bölümünü meshedin. Topuklarla birlikte ayaklarınızı da (yıkayın) Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin.” (Maide, 5/6).

Hz. Peygamber (asm) de şöyle buyurmuştur:

“Abdest bozan kimse, abdest almadıkça Allah Teâlâ sizden birinizin namazını kabul etmez.” (Buhârî, Vüdû ; 2; Müslim, Tahâre, 2; Ahmed b. Hanbel, II/308).

“Allah Teâlâ temizlenilmeksizin hiç bir namazı kabul etmez.” (Buhârî, Vüdû ; 2; Müslim, Tahâre, 1; Tirmizî, Tahâre, 1; Darimî, Vüdû’, 21; Ahmed Ibn Hanbel, II/39).

Farz, vacib, sünnet veya nâfile tam namaz veya tilâvet yahut şükür secdesi gibi eksik namaz için hadesten temizlenmiş olmak şarttır. Abdestsiz kılınacak bir namaz sahih olmaz.

Buna göre âdet hâlinde olan bir kadın şükür secdesi yapamaz.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed