Hafs bin Süleyman İmam Asım’dan kıraat aldı mı?
Soru Detayı– Bazı yabancı sitelerde aşağıda vereceğim rivayete dayanarak Hafs bin Süleyman’ın İmam Asım’dan kıraat dinlemediğini ve kıraat senedlerini yedi kıraatı oluşturan İmam Mücahid’in uydurduğunu iddia ediyorlar. Bu rivayet sahih mi?
– Alimler bu konuda ne demiştir. Bu iddiayı çürütecek başka rivayetler var mı?
– Gerçekten kıraat senetlerini İmam Mücahid mi uydurdu?
– Rivayet şöyledir:
Ukaylî’nin zikrettiği bir rivayete göre Şebâbe b. Sevvâr, Ebû Bekir b. Ayyâş’a Ebû Ömer’i (Hafs) Âsım’ın yanında görüp görmediğini sormuş, Ebû Bekir de Âsım’dan okuyan herkesi tanıdığını, ancak Hafs’ı hiç görmediğini söylemiştir (eḍ-Ḍuafâ, I, 271)
Kaynak: İslam Ansiklopedisi Hafs Bin Süleyman Madde
Değerli kardeşimiz,
Hayır, kıraatleri kimse uydurmadı, bu kıraatler bizzat Hz. Peygamber (asm) Efendimiz tarafından okunmuştur.
İbn Mücahid meşhur yedi kıraati ilk defa bir araya getirmiştir. Muhtemelen bu durum bazıları tarafından yanlış anlaşılmış olabilir.
İbn Mücahid, kıraat imam ve ravi belirlemesiyle, niteliksiz ve yetersiz birtakım insanların ortaya çıkmasına engel olmuştur.
İbn Mücahid’ni belirlediği kıraat imamı sayısı yedidir ve bu kıraat imamları İbn Mücahid dönemine kadar yine birçok bölgede pratiği olan meşhur kıraatlerdir.
Kıraatin kendisine nispet edildiği bu kıraat imamları ve ravileri de hem avam hem de havas tarafından tanınan ve bilinen şöhretli kimselerdir.
İbn Mücahid’in bunları uydurduğuna dair iddianın geçersizliğini en basit mantıkla bu imamların böyle bir geçmişe sahip olması ortaya koymaktadır. Bu geçmişi de İbn Mücahid değil, bu imamların alandaki yetkinliklerine, şöhretlerine bağlı olarak hem Kıraat kaynakları hem Tabakat kaynakları hem Tarih kaynakları hem de Tefsir başta olmak üzere diğer kaynaklar ortaya koymaktadır.
Bunun uydurma olduğunu söyleyenler tüm ilmi kaynakları kullanarak ve bilimsel yöntemleri kullanarak iddialarını müdellel hale getirmek zorundadırlar.
Diğer yandan ilgili rivayete gelince bu konuda benzer rivayetler vardır. Bu rivayetleri çözmek için Hafs’ı iyi tanımak gerekir.
Hafs kimdir?
Hafs, Asım’ın üvey evladıdır. Rivayete göre Hafs’a kendisini mescitte ders halkasında görülmediği söylenince, Asım ile aynı evde beraber yaşadıklarını, annesinin kucağında vefat ettiğini belirtir ve dersi bazen otururken, bazen de Asım yatarken, bazen evin değişik yerlerinde okuduğunu ifade eder.
Dolayısıyla Ebu Bekir, Hafs’ın kıraat dersini daha çok evde aldığını bilmediği bir dönemde bunları ifade etmiş olabilir.
Özetle Hafs, Kur’an kıraatinde hüccettir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Hafs bin Süleyman cerh edildiği halde, kıraat konusunda neden …
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder