Şimşeğinin parıltısı neredeyse gözleri kör edecek, ne demek?
Soru Detayı– Nur Suresi 43. ayetin sonunda
“…bu arada şimşeğinin parıltısı neredeyse gözleri kör edecek.” diyor.
– Şimşeğin ışık şiddeti o kadar da yüksek değil. Araştırdım şimşeğin ışık şiddeti ile ilgili bir bilgi bulamadım.
– Ayeti nasıl düşünmeliyim?
Değerli kardeşimiz,
İlgili ayetin meali şöyledir:
“Görmez misin ki, Allah bulutları yürütür, sonra onları birleştirir, sonra onları üst üste binip yoğunlaşmış bulut kümesi haline getirir. Bu sırada bulut aralıklarından çakan şimşeği görürsün; gökten, oradaki bulut dağlarından dolu yağdırır da bunu dilediğine isabet ettirir, dilediğinden de onu uzaklaştırır; bu arada şimşeğinin parıltısı neredeyse gözleri kör edecek.” (Nur, 24/43)
a) Öncelikle bu ayetin ifadesinde, sebeplerin azline ve ilahi kudretin tezahürüne dikkat çekilmiştir. Gözleri kör edecek kadar parlak ışığı olan şimşeğin büyük bir ateş külçesi olduğunu gösterir.
Ateş, fıtratı itibariyle su / yağmur ve dolunun zıddıdır. Böyle bir ateş kütlesinin -yağmur, kar, dolu gibi- öyle soğuk bir tabakadan ortaya çıkması, muhal olan “zıtların içtimaı” anlamına gelir. Bu ise, hiçbir sebebin hüneri olamaz.
O hâlde bu harika işler, sonsuz, ilim, kudret ve hikmet sahibi Allah’ın iradesiyle meydana gelmektedir. (bk. Razi, Beyzavî, ilgili ayetin tefsiri)
b) Ayette yer alan “sena berkıhi” tamlamasındaki “sena” kelimesinin üç anlamı vardır:
– Şimşeğin ışığı.
– Şimşeğin sesi (gök gürültüsü).
– Şimşeğin parıltısı.(bk. Maverdi, Kurtubî, ilgili yer)
c)Şimşek, biri pozitif elektrik biri de negatif elektrik yüklü iki ayrı bulutun çarpışmasından meydana gelir. Bu olay esnasında gök gürültüsü de meydana gelir. (bk. İbn Aşur, Şaravî, Zehretu’t-tefasir, ilgili yer)
d) Görebildiğimiz kadarıyla hiçbir tefsir kaynağında, “şimşek ışığının gözü kör edecek tarzda bir yoğunluğa sahip olduğu”na dair bir ifadeye rastlayamadık.
Bunların hepsinde bazı şimşeklerin çok güçlü bir ışığa sahip olduğunu, gözleriyle onu takip eden kimselerin gözlerinin (bir anlık da olsa) geçici bir körlük geçirebileceklerine dair bilgilere yer verilmiştir. Yoksa gözleri görmez hale getirmek diye bir durum söz konusu değildir. (bk. Yukarıda zikredilen kaynaklar vs.)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder