İncil, Zebur ve Tevrat da Kur’an-ı Kerim gibi sonradan mı kitap haline getirilip, çoğaltılmıştır?
Soru Detayı– Mesela İncil’i, havariler, Hz. İsa öldükten sonra mı kitaplaştırmıştır?
Değerli kardeşimiz,
Kur’an dışındaki semavi kitaplar bir defada inidirlmiştir.(bk. Razi, Furkan, 32. ayetin tefsiri)
Tevrat’ın tamamı Hz. Musa’ya levhalar halinde yazılı olarak bir defada toptan inmiştir.
Zebur, Hz. Davud’a bir defada toptan indirilmiştir.
İncil ise bir defada inmiş, ancak Hz. İsa’nın sağlığında yazılı kitap hâline getirilmemiştir. Çünkü Hz. İsa’ın tebliğ süresinin kısa oluşu ve yaşadığı devrin şartları buna elvermiyordu.
En erken yazıları İncil, Hz. İsa’dan sonra 70’li yıllarda kaleme alınmıştır. Dolayısıyla Hz. İsa’nın tebliğ ettiği hakikatler anında kaydedilememiş, sonradan yazıları İncillere insan sözü karışmış ve böylece kitabın aslı tahrife uğramıştır.
Kur’an-ı Kerim ise, 23 senede indirilmiş, Peygamber Efendimiz (asm)’in hayatında tamamen yazılıp tespit edilmiş ve daha sonra da Hz. Ebu Bekir zamanında mushaf (kitap) haline getirilmiştir.
Peygamber Efendimiz (asm) inen ayetleri vahiy katiplerine yazdırıyor, aynı zamanda bunlar ashab tarafından da ezberleniyordu.
Kur’an-ı Kerim’den her bölüm indikçe bunun nereye konacağını Peygamber Efendimiz vahiy katiplerine bildiriyor, onlar da onu gösterilen yere yazıyorlardı. Çünkü Kur’an-ı Kerim toptan inmediği gibi mushafta yazılı olduğu şekilde sıra ile de inmemiştir.
Bazen bir sûre tamamlanmadan başka bir sûreye ait ayetlerin indiği de olmuştur. Nitekim ilk nazil olan (inen) ayetler ilk sûrede yer almamış, Kur’an-ı Kerim’in 96. sûresi olan Alak Sûresine konmuştur.
Vahyolunan ayetler Peygamber Efendimiz (asm) ve Müslümanlar tarafından ezberlenirken diğer taraftan da Peygamber Efendimiz’in emriyle vahiy katipleri tarafından da yazılıyordu. Dört halife (Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali) Zeyd bin Sâbit, Ubeyy bin Ka’b, Halid bin Ebî Sufyan Peygamber Efendimiz’in vahiy katibi olarak görevlendirdiği sahabîlerden bazılarıdır.
Vahiy katipleri Kur’an ayetlerini ince taşlar, kürek kemikleri, hurma dalları ve deriler üzerine yazıyorlardı. Çünkü henüz kağıt yoktu. Peygamber Efendimiz (asm), inen ayetlerin doğru yazılıp yazılmadığını kontrol etmek üzere ayetleri okuyor ve vahiy katiplerine okutuyordu.
Böylece Kur’an-ı Kerim daha Peygamber Efendimiz (asm) zamanında yazılma ve ezberlenme suretiyle korunmuştu.
Kısaca Kur’an-ı Kerim, yaklaşık olarak yirmi üç senede, Cebrâil Aleyhisselam vasıtası ile en Son Peygamber Hz. Muhammed (asm)’e, ayet ayet, bazen de sûreler halinde Arapça olarak indirilmiş, manası da lafzı da Allah’a ait ilâhi bir kitaptır.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Kur’an, kolay anlaşılsın ezberlensin diye yirmi üç senede indirildiği halde, İncil, Tevrat, Zebur neden sayfa sayfa inmemiştir?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder