Namazda sünnetler neden ilk ve son olarak kılınıyor?

Soru Detayı

– Namazda Sünnetler neden ilk başta veya sonda tüm olarak kılınmıyor?
– Örneğin, öğle namazı 10 rekat; 4’ü sünnet, 4’ü farz ve 2’si son sünnet olmak üzere.
– Neden 6 rekat sünnet olarak topluca kılmıyoruz da ilk ve son sünnet olarak kılıyoruz?

Değerli kardeşimiz,

İbadetleri, hikmet ve faydalarını düşünmeksizin sadece Allah’a kulluk etme niyetiyle ve emredildiği tarzda yaparız.

Allah’ın insanlara birtakım emir ve yasakları vardır. Bunların bir kısmının hikmetleri kolayca bilinir, bir kısmı ise hikmeti bilinmese de aynen uygulanır. Bu türden olan emir ve yasaklara taabbüdîdenilir.

Örneğin, “içkinin yasaklanma hikmeti” bellidir. Ancak namazın farzları, sünnetleri, rekat sayıları taabbüdîdir, hikmeti bilinmese de aynen uygulanması gerekir.

İlahi emir ve yasaklar hikmetlere değil, illetlere bağlıdır.İllet ise doğrudan doğruya Allah’ın emir veya nehyidir.

Ancak bizim bu hikmetleri bilmememiz veya bilemeyişimiz, onların hiçbir hikmetinin olmadığı anlamına da gelmez. Muhakkak ki başta namaz olmak üzere dinin bütün menasiklerinin, yani ritüellerinin binlerce hikmeti olabilir ve vardır.

Bize düşen, dinimizin, farz olsun, vacip olsun, sünnet olsun bütün menasiklerine huşu içerisinde ve tam bir inkıyat, yani boyun eğme ile teslim olmaktır. Çünkü bizden istenenlerin tamamı Allah’ın bizim uymamızı istediği kulluk vazifelerimizdir, emir Allah’tandır.

İbadetlerin hikmetlerini araştırabiliriz, cevaplar bulabiliriz veya bulamayız, aklımız alır veya almaz bu ayrı konudur. Emrin Allah’tan geldiği ve kesin ve tartışmasız olduğu ayrı konudur.

Bunu aklımızdan hiç çıkarmayarak namazdaki sünnetlerin, farklı farklı olmalarının binler hikmetlerinin bazıları belki şöyledir:

Sünnet namazlar, Hz. Peygamber Efendimiz (asm)’in de kıldığı, nafile namazlardır. Yani kılmamız farz olmayan, ancak her gün kılmamızda bize sayısız dünyevi ve uhrevi faydaları olan bizim de kılmamız istenen asgari nafile namazlardır.

Mesela, Hanefi bir kardeşimiz bir öğlen namazını 4 sünnet + 4 farz + 2 sünnet şeklinde kılmakta. Bunu 6 sünnet + 4 farz diye kılsa;

– Kılınan 6 rekat namaz uzun olabileceği için huşu, konsantrasyon kaybolabilir. Çünkü namazda bizden ilk istenen şey, Müminun suresinin başında belirtildiği gibi huşudur.

– Şaşırma ihtimali daha yüksek olabilir.

– Bedeni yorgunluk meydana gelebilir. Herkes genç değil unutmayalım.

– Bir vesile ile acelesi olan bir kişi iki sünnetin birini öğlen vaktinin herhangi bir yerinde diğerini bilahare kılabilir; unutmayalım ki cemaatle farz namaz kılmak nasıl daha faziletli ise, nafile namazları da yalnız kılmak daha efdaldir. Oysa aralıksız 6 rekat namaz kılmak için daha fazla kesintisiz zaman gerekebilir.

Bunlar gibi birçok daha fazla hikmeti olabilir.

Bize düşen, Hz. Muhammed (asm)’in 1400 sene evvel müminlere öğrettiği ve bugüne kadar aynı şekilde bize intikal eden farz, vacip ve sünnet namazlarını aynen ilmihal kitaplarında belirtildiği gibi, vakitleri içinde aksatmadan ve tarif edildiği şekilde kılmaktır.

Şunu da unutmayalım ki, başta teheccüd namazı olmak üzere istediğimiz kadar ilave nafile namaz kılma kapımız da her zaman açıktır.

İlave bilgi için tıklayınız:

– “Taabbudi” ne demektir, bu konuda bilgi verir misiniz?
– Sünnet namazların önemi nedir? Namazların sadece farzlarını …
– Neden namazlarda sünnet önce kılınıyor?
– Namazı Hergün 5 Vakit Kılmaktaki Hikmetler Nelerdir?
– Namazda yapılan hareketlerin hikmeti nedir?
– Namazda otururken, sağ ayağımızın parmak uçlarını kıbleye neden …
– Namazda yapılan bütün rükünlerin hikmeti nedir? Namazın beş vakit …

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed