Nur-u Muhammedî neden yaratılmıştır; yaratılmasındaki amaç neydi?

Soru Detayı

1. Allah tüm kainatı yaratmaya zaten karar vermişti, o halde neden Nur’u Muhammedî’yi en evvel yaratmıştır?
2. Kıyamete kadar olacak her ne var ise Allah buna önceden karar vermişti. Amaç nedir?

Değerli kardeşimiz,

Cevap 1:

– Allah, önce bir tek cevheri yaratmakla kendi birliğine işaret etmiştir. Çünkü bir, ancak birden sudur eder. Bu ilk cevheri Nur-u Muhammedî olarak yaratması ise, Hz. Muhammed’in vahiy aldığı Kur’an’ın, getirdiği dinin, gösterdiği kulluğun Allah’ın birliğini en güzel bir şekilde gösteren belgeler olduğuna işret etmek içindir. Çünkü en önemli şeye öncelik verilir.

– Kâinatta en büyük hâdise hiç şüphe yok ki, Kâinatın Efendisi Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm)’in dünyaya teşrifleri hâdisesidir.

Risale-i Nur’da Hz. Peygamber (asm), yaratılmışların çekirdeği ve en mükemmel meyvesi olarak ifade edilir. Bu hakikat aşağıdaki alıntıda şöyle izah edilir:

“Ve herhalde, zîhayat içinde o fert zîşuurdan olacaktır. Çünkü, zîhayatın envâı içinde en mükemmeli zîşuurdur. Ve herhalde, o ferd-i ferid, insandan olacaktır. Çünkü, zîşuur içinde hadsiz terakkiyâta müstaid, insandır. Ve insanlar içinde, herhalde o fert Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm olacaktır. Çünkü, zaman-ı Âdem’den şimdiye kadar hiçbir tarih, onun gibi bir ferdi gösteremiyor ve gösteremez. Zira, o zat, küre-i arzın yarısını ve nev-i beşerin beşten birisini saltanat-ı mâneviyesi altına alarak, bin üç yüz elli sene kemâl-i haşmetle saltanat-ı mâneviyesini devam ettirip, bütün ehl-i kemâle, bütün envâ-ı hakaikte bir üstâd-ı küll hükmüne geçmiş. Dost ve düşmanın ittifakıyla, ahlâk-ı hasenenin en yüksek derecesine sahip olmuş; bidâyet-i emrinde, tek başıyla bütün dünyaya meydan okumuş; her dakikada yüz milyondan ziyade insanların vird-i zebânı olan Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyânı göstermiş bir zat, elbette o ferd-i mümtazdır, ondan başkası olamaz. Bu âlemin hem çekirdeği, hem meyvesi odur.”

“Evet, nasıl ki hayat bu kâinattan süzülmüş bir hülâsadır. Ve şuur ve his dahi hayattan süzülmüş, hayatın bir hülâsasıdır. Akıl dahi şuurdan ve histen süzülmüş, şuurun bir hülâsasıdır. Ve ruh dahi, hayatın hâlis ve sâfi bir cevheri ve sabit ve müstakil zâtıdır. Öyle de, maddî ve mânevî hayat-ı Muhammediye (a.s.m.) dahi, hayat ve ruh-u kâinattan süzülmüş hülâsatü’l-hülâsadır ve risalet-i Muhammediye dahi (a.s.m.), kâinatın his ve şuur ve aklından süzülmüş en sâfi hülâsasıdır. Belki maddî ve mânevî hayat-ı Muhammediye (a.s.m.), âsârının şehadetiyle, hayat-ı kâinatın hayatıdır. Ve risalet-i Muhammediye (a.s.m.), şuur-u kâinatın şuurudur ve nurudur. Ve vahy-i Kur’ân dahi, hayattar hakaikinin şehadetiyle, hayat-ı kâinatın ruhudur ve şuur-u kâinatın aklıdır.”

“Evet, evet, evet! Eğer kâinattan risalet-i Muhammediyenin (a.s.m.) nuru çıksa, gitse, kâinat vefat edecek. Eğer Kur’ân gitse, kâinat divane olacak ve küre-i arz kafasını, aklını kaybedecek, belki şuursuz kalmış olan başını bir seyyareye çarpacak, bir kıyameti koparacak.”

“Şu gördüğün büyük âleme büyük bir kitap nazarıyla bakılırsa, Nur-u Muhammedî (sallallâhu aleyhi ve sellem) o kitabın kâtibinin kaleminin mürekkebidir. Eğer o âlem-i kebir, bir şecere tahayyül edilirse, Nur-ı Muhammedî hem çekirdeği, hem semeresi olur. Eğer dünya mücessem bir zîhayat farz edilirse, o nur onun ruhu olur. Eğer büyük bir insan tasavvur edilirse, o nur onun aklı olur. Eğer pek güzel şaşaalı bir cennet bahçesi tahayyül edilirse, Nur-u Muhammedî onun andelîbi olur. Eğer pek büyük bir saray farz edilirse, Nur-u Muhammedî o Sultan-ı Ezelî’nin makarr-ı saltanat (saltanat merkezi) ve haşmeti ve tecelliyat-ı cemaliyesiyle âsâr-ı san’atını hâvi olan o yüksek saraya nâzır ve münadi ve teşrifatçı olur. Bütün insanları davet ediyor. O sarayda bulunan bütün antika san’atları, hârikaları ve mucizeleri tarif ediyor. Halkı o saray sahibine, sâniine iman etmek üzere câzibedar, hayret-efza davet ediyor. Binaenaleyh İncil’de “Ahmed”, Tevrat’ta “Ahyed” ve Kur’ân’da “Muhammed” ismiyle müsemma, iki cihanın güneşidir.”

“İnsanlardan bir çekirdek var ki, Cenâb-ı Hak şecere-i hilkati o çekirdekten inbat etmiştir. O çekirdek de ancak ve ancak bütün ehl-i kemâlin ve belki nev’-i beşerin nısfının ittifakıyla efdal-ül halk, seyyid-ül enâm (herkesin efendisi) Hazret-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm’dır.”

“Bu kâinat sahibinin tezahür-ü rubûbiyetine ve sermedî (ebedî) ulûhiyetine ve nihayetsiz ihsanatına küllî bir ubudiyet ve tanıttırmakla mukabele eden Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm, bu kâinatta güneş lüzumu gibi elzemdir ki; nev’-i beşerin üstad-ı ekberi ve büyük peygamberi ve Fahr-i Âlem ve hakikat-ı Muhammediye (sallallâhu aleyhi ve sellem) hem sebeb-i hilkat-i âlem, hem neticesi ve en mükemmel meyvesi olduğu gibi, bu kâinatın hakikî kemalâtı ve sermedî Cemîl-i Zülcelâl’in bâki âyineleri ve sıfatlarının cilveleri ve hikmetli ef’alinin vazifedar eserleri ve çok manidar mektupları olması ve bâki bir âlemi taşıması ve bütün zîşuurların müştak oldukları bir dâr-ı saadet ve âhireti netice vermesi gibi hakikatları, hakikat-ı Muhammediye (sallallâhu aleyhi ve sellem) ve Risalet-i Ahmediye (sallallâhu aleyhi ve sellem) ile tahakkuk ettiğinden, nasıl bu kâinat O’nun risaletine gayet kuvvetli ve kat’î şehadet eder.”(bk. Lem’alar, Otuzuncu Lem’a, Beşinci Nükte)

Cevap 2:

– Her şeyin önceden kararlaştırılması, bir plan ve programı gösterir. Plan ve program ise, yapılacak nesnenin sağlam temeller üzerine kurulacağının göstergesidir.

Allah’ın her şeyi önceden kararlaştırması, aynı zamanda her şeyi önceden bilmesi manasına gelir. Bu açıdan bakıldığı zaman, önceden alınan karar ezeli ilmin bir nevi olan bir KADERdir. Allah’ın kuşatıcı ilminin, yapılacak işleri daha önce ön görmemesi mümkün değildir.

Demek ki sonsuz ezeli ilim, olacak her şeyin yaratılacak şekilde kararlaştırılmasını önceden ön görecektir.

– Kâinatın yaratılmasının amacı ise, Allah’ın varlığı ve birliği, sonsuz ilim, kudret ve hikmeti gibi sıfatlarının varlıklar aynasında tecelli etmesidir.

Ayrıca her varlığın veya türün kendine mahsus ve hizmetine uygun bir amacı vardır. Örneğin, güneş gayr-ı iradi ışık verecek, insan iradeyle kulluk edecektir.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Allah’ın ilk olarak yarattığı şey nedir? 
– “Nur-u Muhammedî” ne demektir?
– Levlake hadisi olarak bilinen “Sen olmasaydın, ey Habîbim, felekleri …
– Tüm varlıkların Peygamber Efendimiz ile manevi rabıtası var mı?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed