Sarhoş olan kişiden namaz sorumluluğu kalkar mı?

Soru Detayı

– Sarhoş olan kişinin üzerinden kişi ayılana kadar namaz sorumluluğu kalkar mı?

Değerli kardeşimiz,

Sarhoş olan kişiden namaz sorumluluğu kalkmaz. Aksine hem alkol almanın hem de vakti içinde namazını kılmadıysa namaz kılmamanın günahını beraber işlemiş olur.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, alkollü içki kullanmak haramdır. Bu sebeple bir Müslümanın alkollü içki içmesi düşünülemez.

Ancak bir anlık hata edip de bu haramı işleyen kişi, bunun haramlığını inkar etmedikçe Müslümandır, dinden çıkmaz, kâfir olmaz. Dolayısıyla ibadetleri yerine getirmekle mükelleftir.

Fakat sarhoşluk, kişinin bilincini etkilediği için bu halde iken kılınan namaz geçerli olmaz. Allah Teala, “Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın…”(Nisa, 4/43) buyurmuştur.

Kuşkusuz, dua ve ibadet bir idrak ve şuur işidir. Bunun içindir ki, bütün ibadetlerde Müslüman olma ve buluğ çağına ulaşmanın yanında akıllı olmak şart koşulmuştur. İbadetlerin makbul olması için, ibadet niyetiyle ve ihlasla yapılmaları gerekir. Bu sebeple namaz kılacak, oruç tutacak ve dua edecek kimsenin ne dediğini ne yaptığını bilecek kadar ayık olması, aklının başında olması gerekir.

Bu itibarla haram olmakla birlikte alkol alan kişi, ne dediğini bilemeyecek kadar sarhoş değilse, bir başka ifadeyle ne yaptığını ve ne okuduğunu bilecek düzeyde bir bilince sahipse, namazlarını kılması gerekir. Bunun için belirlenmiş bir süre de yoktur.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Sarhoş olmayacak ölçüde alkol alan kişi, bu halde namaz kılabilir mi …

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed