İmanımı nasıl harekete geçiririm?
Soru Detayı– Kalbimi imani yönden nasıl harekete geçirebilirim?
– Müslüman bir genç olarak sürekli plan yapıp erteliyorum, imanımı harekete bir türlü geçiremiyorum, imanımı nasıl harekete geçiririm?
Değerli kardeşimiz,
Haklı olarak imanınızın uhrevi ve dünyevi hayatınızda tesirini daha fazla göstermesini ve her iki hayatınızı daha anlamlı bir şekilde biçimlendirmesini arzu etmektesiniz. Bu şuura sahip olduğunuz için sizi tebrik ederiz.
Tahkiki İman Sahibi Olalım
Öncelikle imanınızı taklidi bir seviyeden tahkiki iman derecesine çıkarıp onu korumaya yönelik gayret gösterin. Çünkü iman Yüce Allah’ı tüm isim ve sıfatları ile kabul edip emir ve yasaklarına gönülden samimi olarak inanmaktır. Dolayısıyla kişi, samimiyeti ve Allah’ın ilmine, kudretine ve onun her an Semi ve Basir yani her şeyi her an her hâliyle işiten ve gören olduğuna dair imanının kuvveti derecesinde onun çizdiği yolda emrettiği şekilde yaşayabilir.
Bunun için de imanınızı kuvvetlendirecek eserleri az da olsa düzenli olarak okuyun. Okuduklarınız üzerinde düşünerek, zihninizi âdeta imanı eserlerle boyayın.
İbadet ve Güzel Ahlak Konusunda Titiz Olalım
İmanınızı ibadet ve güzel ahlakla daha da sağlamlaştırıp harekete geçmesini sağlayabilirsiniz.
Hepimizin bildiği gibi bir ağacı anlamlı ve canlı kılan kök, gövde ve meyvesidir. Bu üçünden birisi eksik oldu mu ağacın değeri ve anlamı kalmaz. İslam dinini bir ağaç olarak düşünürsek bu ağacın kökü iman, gövdesi ibadet ve meyvesi ise güzel ahlaktır.
İbadetlerinize azami itina gösterin. Çünkü ibadetsiz iman zamanla zayıflamaya, sönmeye ve yok olup gitmeye aday, zayıf bir ışıktır. İbadetler iman ışığını koruyan ve besleyen bir cam fanus gibidir. İbadet olmadı mı iman zamanla gıdasız kalıp küfür, günah ve bidat gibi fırtınaların menfi etkisine dayanamayarak sönme riski ile karşı karşıya kalır.
Namazı Zamanında ve Gereği Gibi Kılalım
İmanınızı harekete geçirecek ibadetlerin başında namaz geliyor. Çünkü kâinatta en yüksek hakikat imandır, imandan sonra ise namazdır. Zira namaz bir taraftan kişinin, aczini ve zayıflığını, yani kul olduğunu anlayıp, Allah’ın huzurunda ona secde etmektir ki, imanın kalplerde ve beyinlerde perçinlenmesi demektir. Diğer taraftan da namaz kul ile Allah arasındaki irtibatın düzenli ve sürekli hâle getirerek manevi bağları canlı tutar.
Kişi günde en az beş defa kendisini yaratan, emir ve yasakları olan bir yaratıcının huzuruna çıkmak suretiyle imanını canlı tutar, imanın gereği olan şeyleri de uygular.
Peygamberimizi Rol Model Alalım
Hz. Peygamber (asm) Efendimizin sünnetine uymak da imanı canlı kılan ve harekete geçiren bir ibadettir. Çünkü Peygamber Efendimizin sünnetleri en doğru İslam olduğu gibi güzel ahlakın da en güzel hâlleridir. Aynı zamanda her bir sünneti yerine getirdiğimizde akla Peygamberimiz (asm) ve dolayısıyla onun elçi olarak gönderen Yüce Yaratıcı geleceği için imanımızın kuvvetlenmesine de katkı sunmaktadırlar.
İmanın Göstergelerine Riayet Edelim
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iman bir bütündür. Bu bütünün bir parçası da güzel ahlaktır. Ahlak, bir anlamda imanın da göstergesi ve neticesidir. İslam’ın emrettiği ve tavsiye ettiği güzel ahlak yaşandıkça kişinin imanı hem korunmuş olur, yoksa zamanla tesirini kaybeder.
Rol Model Büyüklerin Hayatlarını Okuyalım
Başta peygamberler olmak üzere, sahabeler ve diğer İslam kahramanlarının hayatlarını okuyun, imanlarının gereği olan İslam ahlakını nasıl koruduklarını, nefisleri ile nasıl mücadele ettiklerini, ibadetlerini nasıl tavizsiz yaşadıklarını okudukça, sizin de imanız harekete geçecektir.
Yaşadıklarımızı Tebliğ Edelim
İslam ve imanın hakikatlerini çevrenize tebliğ etmek temel hedefleriniz arasında öncelikli sırada olsun.
Başta aile ve akraba çevresi olmak üzere, arkadaş ve ilişki içinde olduğunuz diğer insanlara karşı “Tebliği görevini nasıl yapabilirim, kime nerede ne anlatabilirim?” gibi bir kaygınızın, davanızın olması sizi her zaman manen canlı tutacak ve imanınızı harekete geçirecektir.
Her Şey İman ve İslam Gözlüğüyle Bakalım
Yaşadığınız, gördüğünüz, duyduğunuz sosyal, kültürel, siyasal âleme, İslami bakış açısı ile bakmaya azami gayret gösterin.
Kısaca dünyayı, “İslam-Okur-Yazarlığı” şeklinde kavramlaştırabileceğimiz bir bakış açısı ile sorgulamayı alışkanlık hâline getirin.
Mesela izlediğiniz bir dizi, duyduğunuz bir haber, gördüğünüz bir yaşantı biçimi, çevrenizdeki insanların yaşantıları ne kadar İslami olduğu üzerinde zihin jimnastiği yapın.
Bu durum sizde zamanla inşallah İslami bakış açısını alışkanlık hâline getirecek ve imanınızın gereği bir hayat sürmenizi sağlayacaktır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder