İslami olmayan mahkemeleri kabul etmek şirk mi?
Soru Detayı– İslami olmayan mahkemeye ihtilaf durumunda başvurulacağına dair şartı olan sözleşmeleri kabul etmek şirk mi?
– Bazı internet sitelerin kulanım şartları var ve bu şartlar arasında şöyle bir şart/madde var; “Avrupa’da yaşıyor iseniz, anlaşmazlık durumunda bulunduğunuz ülkedeki mahkemeler yetkilidir.” diye bir madde var.
– Bazıları bu şartı kabul etmek/onaylamak şirktir, çünkü beşeri yasaları/mahkemeleri onaylamaktır/yetki kabul etmektir diyor.
– Bazıları da küfre rıza göstermektir, yani onların şirk koşmasına (şeriat olmayan mahkemelere başvurmasına) rıza göstermektir diyor.
– Bunlar doğru mu?
Değerli kardeşimiz,
Laik ülkelerde vatandaş olarak veya oturma izniyle oturan her şahıs, işi mahkemeye düştüğünde, o ülkenin kanunlarının uygulanmasını kabul etmiş oluyor.
Bahsedilen şart, yalnızca belli konuda ilgili mahkemenin belirlenmesi ile ilgilidir.
Mahkemeden şeriata uygun olmayan bir hüküm çıkarsa bakılır: Eğer hükmün icrasında mecburiyet yoksa veya karşı taraf ile anlaşmak mümkün ise o hüküm uygulanmaz, şeriatın hükmü uygulanır. Bu mümkün olmuyorsa, zaruri olarak mahkemenin hükmü uygulanır; kabul edilmemek, benimsenmemek şartıyla zarurete dayalı uygulama kişiyi dinden çıkarmaz.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder