Hz. Muhammed ilk zamanlar namazda Fatiha suresini okur muydu?

Soru Detayı

– Şu an kılınan namazlarda Kuran’dan ayetler okunuyor ve hatta hadislerde “Fatiha’sız namaz olmaz.” ifadeleri yer alıyor.
– Fatiha suresi Mekke’de 5. inen suredir. Bu sure ininceye kadar Muhammed’in kıldığı namaz ile şu an Müslümanların kıldığı namaz aynı namaz değil mi?
– Yani Muhammed, ‘Fatiha olmadan namaz olmaz’ dediği nasıl bir namaz kılıyordu?

Değerli kardeşimiz,

“Fatiha’sız namaz olmaz.” ifadesi, beş vakit namaz farz kılındıktan sonra söylenmiştir. Bu nedenle ilgili hadisi esas alarak, “Neden daha önceki namazlarda Fatiha okunmadı?” demenin bir manası olmaz. Çünkü her emir ve yasak sonrası içindir, öncekileri içine almaz.

Örneğin, faizin haram kılındığı zamanı bahane ederek, “Neden ondan önce faiz alan-veren vardı?” denilemez, böyle bir iddia mantıksız olur.

Şu halde Peygamber Efendimizin (asm) beş vakit namaz farz kılındıktan sonra Fatiha suresinin namazda okunmasının farz olduğunu söylemesi de aynen bunun gibidir, öncekini içine almaz, sonraki namazları içine alır.

Bununla beraber, Fatiha suresi nüzul sırası itibariyle 5. sure olduğuna göre, onun beş vakit namazın farz kılındığı Miraç olayından çok önce indirildiğine şüphe yoktur. Çünkü namazın farz kılınması, hicretten yaklaşık bir-iki yıl öncesine tekabül eder. Mekke’de inen surelerin sayısı yaklaşık 86 adettir.

Buna göre, Fatiha suresinden sonra 81 sure inmiştir. Bu kadar surelerin miraçtan sonra 1-2 yılın mahsulü olarak görmek aklen ve dinen imkânsızdır.

O halde, beş vakit namaz farz kılınmadan önce inmiş olan Fatiha suresi, önceki namazlarda da okunmuştur.

Demek ki, Fatiha suresi, beş vakit farz namazlardan önce inmiş ve miraçtan sonra farz olan her namazda okunmaya başlanmıştır. Bunda ne bir çelişki ne Fatiha’sız bir namaz ve ne de tuhaf karşılanacak bir husus vardır. 

Amiyane bir ifadeyle: Allah akıl fikir versin!..

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed