Allah’ın azabından emin olmak neden günah?
Soru Detayı– Allah’ın azabından mekrinden emin olmak neden günahtır?
Değerli kardeşimiz,
Konuyla ilgili bir bazı ayetlerin mealleri şöyledir:
“Yoksa o ülkenin halkı geceleyin uyurlarken kendilerine azabımızın gelmeyeceğinden emin mi idiler?
Veya o ülkenin halkının güpegündüz eğlenirlerken kendilerine azabımızın gelmeyeceği konusunda güvenceleri mi vardı?
Allah’ın ansızın gelen azabından emin mi oldular? Fakat ziyana uğrayan topluluktan başkası Allah’ın azabından emin olamaz.” (Araf, 7/97-99)
Sözlükte “hile, tuzak” anlamına gelen mekr kelimesi, Allah’a nispet edildiğinde “Onun günahkârlara mühlet vermesi ve onları farkında olmadan, beklenmedik bir anda cezalandırması” veya bu şekilde “ansızın gelen ceza” manasında kullanılır.
Bu ayetlerde, bu şekilde cezaya uğrayıp yok olan, yurtları harabeye dönen, tarihe karışan eski toplumlardan birkaç örnek verilmektedir.
Bu durum karşısında, fıtratlarındaki akıl, fikir ve ibret alma yeteneklerini kullanmayıp hüsranı hak eden, kendilerine kötülük eden inkârcılar, sadece onlar, böyle bir ceza kaygısı ve beklentisi içinde olmadan, temelsiz bir güvenlik duygusuyla her türlü kötülüğü rahatlıkla işlerler.
Bu ayetlerde açıkça belirtilmemekle birlikte, ifadenin gelişinden anlaşıldığına göre, müminler ise, inkârcıların aksine, yüce Allah’ın rahmeti gibi azabının da hak olduğuna inandıkları için, daima onun gazabına ve azabına uğrama endişesi içinde yaşarlar.
Kur’an-ı Kerim’deki takva, havf, haşyet, rehbet, hazer gibi kelimelerle dile getirilen bu endişe, sarsılmaz imanın ruhlarda meydana getirdiği olumlu, yapıcı, insanı her türlü kötülüklerden alıkoyup iyilikler yapmaya sevkeden kaygı ve korku şeklindeki yüksek dinî ve ahlaki duyguyu ifade eder.
İyi mümin ve iyi insan gibi iyi ümmet ve iyi toplum da ancak bu yüce duygunun vicdanlara hakim olmasıyla gerçekleşir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Korku ve ümit arasında olmak hakkında bilgi verir misiniz?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder