Kaza namazı kılmam gerekiyor mu?

Soru Detayı

– Ben 24 yaşındayım ve 13 yaşından beri namaz kılıyorum. 13 yaşından itibaren kıldığım namazların yanlış olduğunu çok sonradan fark ettim. Namazlarımın üçüncü ve dördüncü rekatlarında da Fatiha suresinden sonra zammı süre okuyordum ve duaları içimden sessiz bir şekilde okuyordum.
– Çocukken araştırma imkanım yoktu ve bana öğretildiği gibi namaz kıldım. Daha sonra araştırma imkanım oldu ve doğru bir şekilde namazlarımı kılıyorum.
– Bilmeden yanlış kıldığım namazların kazasını kılmam gerekiyor mu?

Değerli kardeşimiz,

Hanefi mezhebine göre, farz namazların son iki rekâtında kıraatte bulunmak sünnettir. Bu bakımdan Fatiha okunması sünnettir. Fatiha’dan sonra zammı sure okunması da caizdir. (bk. el-Bahru’r-Raik, er-Rukû’ ve’s-Sücûd fi’s-Salat)

Demek ki, farz namazların son 3. ve 4. rekâtlarında Fatiha suresinden sonra zamm-ı süre okunmasının bir sakıncası olmadığı gibi, namazdan sonra sehiv secdesi de gerekmez.

Hanefilere göre farz namazların ilk iki rekâtında, diğer namazların her rekâtında Fâtiha’dan sonra Kuran’dan kısa bir sure veya buna denk düşen bir veya birkaç ayet (zamm-ı sure) okumak vacip, diğer mezheplere göre sünnettir.

Buna göre, sizin kıldığınız namazlar her iki mezhebe göre de geçerlidir, kaza edilmesi gerekmez.

Herhangi bir farz veya vacip namazın özürsüz olarak vaktinde kılınmaması büyük günahtır. Bilerek namaz kılmama hâlinde ilk fırsatta hem namazın kaza edilmesi hem de tövbe edilmesi gerekir.

Düşman korkusu veya bir hastanın tedavisiyle meşguliyet gibi meşru bir mazeret sebebiyle namazın kazaya bırakılması günah olmaz ise mutlaka kaza edilmelidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Kaza namazı nasıl kılınır?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed