Başıma korkunç şeyler gelir diye korkuyorum, ne yapmalıyım?
Soru Detayı– Bugün biri bana kesinlikle çılgın bir işkence hikayesi anlattı. Diyor ki:
– Dışarıda kadınları kaçıran erkekler var. Daha sonra kendilerini savunamamak için kollarını ve bacaklarını keserler. O kadınlara tecavüz dışında neler olduğunu hayal etmek istemiyorum. Bu hikaye benim için iğrenç ve kesinlikle rahatsız edici. Kalbim bunu kaldıramaz. Dışarıda diğer insanlara acımasız şeyler yapan çok sayıda insan kaçakçılığı ve psikopat olduğunu biliyorum. Ama neden? Bunca işkenceye maruz kalan kadınlar, Allah buna nasıl izin verdi? Bir insan intiharı veya delirmeyi düşünmeden bu durumu nasıl yaşayabilirdi?
– Bu hikayeyi dinledikten sonra çıldıracak gibi hissediyorum, o kadınlar bunu nasıl yaşayabilir? Bunun bir “imtihan” olduğunu hayal edemiyorum. O korkunç şeylerin benim de başıma gelebileceğinden endişelenmeli miyim? Ama o zaman Allah’a güvenmiyorum gibi olur.
– Ama öte yandan, bunlar sadece kötü insanlarda değil, masum insanlarda da olur.
– Öyleyse neden bu dünyada güvende hissetmeliyim? İnsanları bu tür durumlara sokma konusundaki kararlarından dolayı Allah’a nasıl güvenebilirim?
– Günde 5 kez dua edebilirim ama ertesi gün geçebileceğim en kötü sınav olabilir mi? Bunun Allah’a ve kaderime güvenmekle bir ilgisi var mı?
– Artık ne düşüneceğimi bilmiyorum, bu dünyadan gerçekten korkuyorum. Allah hepimizi kötü insanlardan korusun.
Değerli kardeşimiz,
Anladığımız kadarıyla siz dünyaya ve insanlara karşı ciddi bir şekilde güveninizi kaybetmişsiniz. Bu sizin, muhtemelen geçmişte yaşadığınız veya algıladığınız veya derinden etkilendiğiniz travmatik deneyimlere dayanıyor olabilir. Dolayısıyla çevrenize karşı tehdit algınız olması gerekenden çok yüksek.
Ayrıca içinde bulunduğunuz ruhi durum da sizin genelde olumsuz durumlara odaklanmanıza neden oluyor. Çünkü çevremize baktığımızda bugün dünya nüfusunun yarısı kadın olmasına rağmen, yılda kaç kadının kolları, bacakları kesilerek tecavüz edilmektedir? Bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar olduğunu göreceksiniz.
Görüldüğü gibi, dünya sizin gördüğünüz kadar da güvensiz değil. Dolayısıyla anlattığınız “korkunç şeylerin” sizin başınıza gelip gelmeyeceğinden endişelenmeniz için sebep yoktur. Evet, sıkıntılar yok değil, tedbirli olmamız ve dikkat etmemiz gereken yerler yok değil, ancak sizin tehdit algınız bunlarla uyumlu değil, yani olması gerekenden çok yüksek.
Bu durumda size düşen, milyonda, milyarda bir ihtimali düşünerek bu kadar derin kaygılara kapılmamaktır. Allah, insanlara korku ve kaygı duygusunu, kendilerini muhtemel tehlikelerden korumak için vermiştir. Hayatı kendileri için azaba çevirmek için değil. Size düşen şey, herkes gibi gerekli tedbirleri alıp, dikkatli olmak ve gerisi için de Allah’a tevekkül etmektir.
– Bu güvensiz ve kaygılı ruh halinizden dolayı muhtemelen topluma girmekten, dışarı çıkmaktan, kalabalıklara karışmaktan, insanlarla yakın ve samimi dostluklar kurmaktan kaçınıyorsunuzdur.
Size öncelikli tavsiyemiz, korku ve kaygılarınızdan kaçmayın. Kaçarsanız kısa süreli bir rahatlama olsa bile, korkularınızı daha da derinleştirirsiniz. Bunun için aşamalı olarak topluma karışın, kız arkadaşlarınızla birlikte belirli tarihi mekânları, camileri, yani kalabalık ve güvenli yerleri gezin. Oradaki kalabalığın içine girin.
Bu küçük deneyimler sorunsuz geçince, güveniniz de buna paralel olarak gelişecektir.
– Dışarıya çıkınca veya evde yalnız kalınca, yaşanacak muhtemel en kötü senaryoyu değil de en güzeli deneyimi hayal edin. Bu çerçevede şimdiye kadar yaşadığınız olumsuzları değil de olumlu deneyimleri hayal edin.
– Allah’ın izniyle ve ona tevekkül ederek özgüveninizi geliştirmek için çaba sarf edin. Çünkü başka insanlara güvenmenin bir yolu da insanın kendisine güvenmesinden geçer. Nitekim özgüven sorunu yaşayan kişiler, aynı zamanda güvensizlik sorunu da yaşadıkları için, etraflarındaki insanları bir tehdit unsuru olarak algılamaya meyillidirler. Özgüveniniz arttıkça, tehdit algınız da düzelecektir.
– Şiddet ve vahşet içerikli korku filmlerden, görüntülerden uzak durun. Aynı şekilde başkalarının size vahşet içerikli hikayeler, haberler anlatmasına izin vermeyin. Çünkü bu vahşet görüntüleri, hikayeler veya fotoğraflar bilinçaltınızda güvensizlik ve korku algınızı pekiştiriyor.
– Yaşadığınız bu problem kısa bir sürede olmadığı gibi, çok kısa bir sürede çözüm beklemek yerine, kendinize zaman tanıyarak ilerlemeniz gerekmektedir.
– Mümkünse bir ruh sağlığı uzmanı (psikolog, psikoterapist, psikiyatr) ile sıkıntılarınız hakkında konuşun.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Allah’ın, küçük çocuklara tecavüz edilmesine izin vermesi nasıl …
– Korku konusunda gelen vesveseden nasıl kurtuluruz? …
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder