Allah’ın Kuddüs ismini çok tekrar etmek, beynimizin ilgili bölümünü açar mı?
Değerli kardeşimiz,
Edilen duaların yapılan zikirlerin ve çokça tekrar edilen esma-i hüsnanın mutlaka sevabı vardır. Ancak bunlardan elde edilecek sonuçları almanın da belli kuralları olmalıdır. Onları yerine gtirmeyen, istediği sonuca ulaşamayacaktır.
Allah’ı zikretmek, Kur’an’ın emridir. Allah’ı zikretmek, herhangi bir isimle olabilir. İnsanların, belli tekamülleri yaşarken, belli isimlerin zikrine ağırlık verdikleri de doğrudur. Mesela, Allah’a karşı muhabbeti esas alan âşıkların zikirleri daha çok Vedud ismiyle olduğu gibi, tefekkürü esas alanların zikri de daha çok Hakîm ismiyledir. Bu da doğrudur.
– Fakat, Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmekten ibaret olan takva vadisinde bir payı olmayan kimsenin sırf “Kuddûs” ismini zikrederek o zaviyede mertebe kat etme ihtimalini düşünmek doğru değildir. Mesele, bu isimlerin lafızlarını tekrar etmek değil, bu isimlerin gösterdiği mananın gereğini yerine getirmektir. Konumuzla ilgili olan “Kuddûs” isminin bizden istediği şey, Allah’a isyan etmekten meydana gelen kirlerden uzak durmak, maddi çevresini temiz tutmak, temiz bir kişilik kazanmak, başkasına karşı dürüst davranmak gibi tertemiz, güzel bir kişilik sergilemektir.
Fiilî olarak, çevremizi temiz tutmadığımız zaman,-dilimizle günde bin defa “Kuddûs” ismini çeksek- maddi olarak bu temizliğe bir katkımız olmadığı gibi, manevi çevremizi günahlarla, gafletlerle fiilen kirletip, ondan sonra birkaç defa “Kuddûs”ismini çekmekle bu kirlerden kurtulacağımızı düşünmek, ne din ne de mantık açısından uygundur.
– Maddi temizlik için, mutlaka elimize bir süpürge alıp yerleri temizlememiz gerektiği gibi, manevi temizlik için de önce tövbe ve istiğfar süpürgesini dilimize alıp, kalbimizin kirlerini temizlememiz; ardından da kalbin zeminine “Kuddûs” isminin yansıması olan manevi takva halısını sermemiz ve bu halı üzerinde oturup iman ve amel nakışlarını örmemiz gerekir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Okunan dualara verilecek mükafatların şartları.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder