Mekke ve Medine gibi mübarek beldelerde yaşayıp ibadet edenler, burada yaşamayanlardan daha şanslı ve avantajlı mı oluyorlar?

Soru Detayı

Mescid-i Haram ve çevresinde yapılan ibadetlerin sevabı, diğer yerlerden fazla mı dır? Yine buralarda işlenen günahların cezası diğer yerleden fazla mıdır? Eğer böyle ise, Mekke’de doğmuş veya Mekke’de yaşayan kimse diğerlerine göre daha şanslı olmaz mı? Yani o kişi her gün Mescid-i Haram’da ibadet etme şansına sahip olup, kat kat sevap kazanma imkanı varken bizim böyle bir imkanımız yok. Ya da bu durum orada yaşayanlar için değil de oraya mesela hac için gidenler için mi geçerli?

Değerli kardeşimiz,

Peygaberimiz (asm) bu hadisleri o zaman hicaz bölgesinde olanlara söylemiştir. Zaten orada bulunanların büyük çoğunluğu orada iskan etmektedirler.

Buradaki ifade, kim olursa olsun, orada namaz kılan herkes içindir ve bunda herhangi bir adaletsizlik yoktur. Hem oraları ziyaret etmeye teşvik vardır. Bu mübarek beldelerde kılınan namazların fazileti fazla olduğu gibi, orada işlenen günahta yerine göre daha ağır olur.

Dışarıdan orayı ziyarete gelip namaz kılanlar, ayrıca yolculuk zahmetinden dolayıda ayrıca yüksek mükafat alacaklarıdır. Orada yaşayanlara böyle bir mükafat yoktur.

Hem Allah kişinin niyetine göre mükafat verir. Devamlı bu mübarek beldelerde bulunup oralarda namaz kılma arzu ve niyetinde olan imkanı olmayan bir Müslüman da Allah’tan yüksek mükaftlar ve orada namaz kılmış gibi sevap umabilir. Bu Allah’ın rahmet ve adaletine daha yakındır.

Bu konuda çeşitli rivayetler vardır. Bir hadis-i şerifinde Resulullah (asm) şöyle buyurmaktadır:

“Üç mescitten başka bir yere (ibadet etmek için) özel olarak yolculuk yapılmaz: Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa ve Benim mescidim.” (Buharî, Fedâilü’s-Salat, 1, 6).

Mescid-i Nebî’de kılınan namaz, diğer mescitlerde kılınan namazlardan çok daha faziletlidir. Sa’d ibn Ebi Vakkas (r.a)’dan Resulullah (asm)’ın şöyle söylediği rivayet edilmektedir:

“Mescitimde namaz, Mescid-i Haram hariç, diğer mescitlerde kılınan bin rekât namazdan daha hayırlıdır.” (Ahmed b. Hanbel, I/184);

Başka bir rivayette “daha faziletlidir” (Hanbel, I/16; Nesai, Mescid, 4) buyrulur.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed