Hayvan isminin hikmeti nedir?
Soru Detayı– Kuran’da bazı surelere hayvan isimleri verilmiş:
Sivrisinek (Bakara 26), Arı (Nahl 68), Örümcek (Ankebut 41), Karınca (Neml 18), Çekirge (Araf 133), Sinek (Hac 73)
– Bunun hikmetleri neler olabilir, alacağımız ders ve ibretler var mı?
Değerli kardeşimiz,
Kuran’da bazı hayvanlardan bahsedilmesi veya bazı surelere bir hayvan ismi verilmesinin birçok hikmet vardır.
Bu hikmetlerden biri, insanların çok hakir ve değersiz gördükleri bu hayvanlara nazar-ı dikkati çekmek ve insanları onları incelemeye sevk etmektir.
Nitekim bu sayede karıncanın, örümceğin, sivrisineğin, bal arısının nasıl harika ve antika birer sanat eseri oldukları bu son zamanlarda keşfedilmiş bulunmaktadır.
Ayrıca, birer fail gibi görünen bu hayvanların gücü ve ferasetinin çok üstünde ve ötesinde olan işlerinin sonsuz ilim, hikmet ve kudret sahibi bir yaratıcıya ait olduğu gözler önüne serilmiştir.
Keza, tarihi bazı harika olayların kahramanı olarak bunlara dikkat çekilmiş ve “Peygamberimiz (asm) Efendimizin hicreti esnasında mağaranın kapısını ören örümceğin, Hz. Süleyman’ın ordusuna karşı tedbirini alan karıncanın…” bu işlerinin kendilerine ait olamayacağını gösterdiği gibi, bütün sebeplerin “şuursuz, güçsüz, ilimsiz, hikmetsiz” yapılarına rağmen böyle şuurdarane, kudret perverane, âlimane, hakîmane işler becermesi, aklıselim sahibi kimseleri kâinat kitabına manayı harfi penceresinden bakıp okumalarını sağlamaya yöneliktir.
Demek ki, Kuran-ı Kerim insana nasıl bir kulluk yapması gerektiğini ve Allah’ın rızasına nasıl erişeceğini öğretmekte, bu öğretim sürecinde onun Allah’a, topluma, çevreye ve kendisine karşı sorumluklarını hatırlatmakta, canlı-cansız varlıklardan örnekler vererek onu tefekküre sevk etmektedir.
Ayrıca Kuran, Allah’ın insana lutfettiği nimetleri hatırlatarak onun Allah’a karşı nankörlük etmemesini istemektedir.
Bazı hayvanların etlerinden ve ürünlerinden istifade edilmesi hasebiyle Allah Teala, Kuran’da bu hayvanları zikrederek insanlığa bahşettiği nimetleri hatırlatmakta ve bunun karşısında insanların şükretmelerini istemektedir.
Öte yandan insanların binek olarak kullandıkları hayvanları (ve ileride binek olarak kullanılacak araçları da) hatırlatarak insanların kendilerine bu hayatta sağlanan kolaylıkların farkında olmalarını ve nankörlük etmemelerini istemektedir.
Ayrıca canlı-cansız varlıkların ibadetlerini, bazı hayvanların güzel olmayan vasıflarını da zikrederek, akıl sahibi insanın ibadetini yapmaya daha layık olduğunu ifade etmekte ve güzel olmayan özelliklerden beri olmasını istemektedir.
Sonuç olarak:
– Kuran-ı Kerim’de, Allah’ın varlığının ispatı, ölümden sonra tekrar dirilişin hak olduğunun delillendirilmesi, onlarla ilgili fıkhi hükümlerin açıklanması, nimet olarak verildiklerinin hatırlatılması ve ibret alınması için birçok hayvandan bahsedilmiştir.
– Kuran-ı Kerîm, hayvanların insanoğlunun hizmetine gıda, şifa, giyisi, barınma, ev eşyası ve hayatın süsü olarak verildiği bilgisini vererek, onların yaratılışlarındaki hikmetlerin tefekkür edilmesini istemektedir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder