İntihar düşünceleri, şeytanın zehirli bir oku mu?

Değerli kardeşimiz,

“İntihar” yani kişinin hayatına son vermesi büyük günahlardandır. Çünkü o can kişiye ait değildir, Allah’ın insanoğluna verdiği bir emanettir. Dolayısıyla insanın emanete sahip çıkması gerekir.

 İntihar, aynı zamanda imtihan için dünyaya gönderilen insanın, musibet ve benzeri sıkıntılar karşısından sorumluluklarından kaçması anlamına da gelir.

Oysaki Allah hiç kimseyi kaldıramayacağı bir yükle imtihan etmez.

Kişi bu yükten kaçıyorsa, bunu en çok isteyen elbette ki şeytandır. Şeytan bir kez bu konuda vesvese verdiğinde, intihar düşüncesi kişide saplantı hâline gelebilir.

İşte “Şeytanın zehirli oku” metaforunu, bu çerçevede kötülüklerin ve yanlış düşüncelerin insanın kalbine saplanmasını tasvir eden bir ifade olarak anlamak gerekir.

Nitekim intiharların %75 ile 80’inin ağır depresyon durumları sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir.

Yine bilindiği gibi depresyonun temel özelliği de karamsarlık duygusudur. Bu duygu kişide hakim olursa artık mantık da bozulur ve sağlıklı düşünemez.

Bazı durumlarda kişiye egemen olan kızgınlık, düşmanlık ve öç alma duyguları zehirli bir ok gibi kişinin kalbine saplanıp kalır.

Bundan dolayıdır ki intihar düşüncesi kişinin ruhunu ve zihnini karanlığa sürükleyen, uhrevi imtihandan kaçmaya yönelik bir vesvese olarak da değerlendirilebilir.

Eğer bu düşünce varsa onunla mücadele etmek için, ibadet, dua ve sabır gibi manevi araçlara sığınmak ve Allah’tan yardım istemek gerekir. İnşirah suresinin “Allah kalbime inşirah, ferahlık ver.” duasının sık sık okunması faydalıdır.

Destek almak için güvenilir bir dost, aile bireyi veya manevi bir liderle konuşmak faydalı olabilir.

Ayrıca, psikolojik desteğin önemini de göz ardı etmemek gerekir. Zira bu tür düşünceler bazen biyolojik veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ve profesyonel yardım gerektirebilir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed