Değişimlere hiç adapte olamıyorum ne önerirsiniz?

Değerli kardeşimiz,

İnsan dünyaya tekâmül etmek, yani mükemmelleşmek için gönderilmiş ve bunu gerçekleştirecek istidat ve kabiliyetle donatılmıştır. Bu gelişim yeteneği sayesinde, insanlar da toplumlar da sürekli olarak ileriye doğru gelişirler. Gelişim aynı zamanda değişimi de beraberinde getirir. Bu değişime ayak uydurduğumuz sürece gelişim katlanarak devam eder.

Ancak değişime adapte olmak sanıldığı kadar her zaman kolay değil. Çünkü aşinalık rahatlığı beslediği için, rahatlıktan vazgeçmek istemeyenler, konfor alanından çıkmak istemeyenler değişime direnebilir. Bunun yanında değişim aynı zamanda belirsizlik ve yeni olanı getirdiği için bazen insanları korkutur.

Özellikle günümüzde değişim süreci çok hızlı ilerlediği için koruyucu, içe kapanık vb kişilik yapılarına sahip olanlar için değişime ayak uydurmak zordur.

Bu nedenlerden dolayı değişmek ve değişime adapte olmak, planlı bir gayret ve güçlü bir irade gerektirir. Bu çerçevede size tavsiyelerimiz şunlar olabilir.

1) Faydasına inandığınız değişimi yürekten isteyin

Değişimi öncelikle gerçekten isteyip istemediğinizden emin olun. Ayak uydurmak istediğiniz değişim alanları sizin için gerçekten önemli ise, buna karşı içten bir direnciniz yoksa değişime adapte olmak daha kolay olur.

2) Değişime karşı gizli direnciniz varsa bunu fark edin

Değişim kaçınılmaz olduğuna göre, herkes de az çok değişimi istediğine göre, asıl belirleyici olan bizim onunla kurduğumuz ilişkidir. Kişi bazen bilinç düzeyinde değişime ayak uydurmak istese bile, bilinçaltı korku ve kaygıları değişime karşı direnç gösterebilir. Siz de değişime karşı bir direnç geliştirmiş olabilirsiniz. Bazı bilinçaltı korkularınız ve kaygılarınızındın dolayı bir tarafınız değişimi istese bile, bir tarafınız buna direnmektedir. Adapte olmak istediğiniz değişim ile ilgili duygularınız ve düşüncelerinizi gözden geçirin. Örneğin;

– Başarısız olmaktan mı korkuyorsunuz?
– Bu konuda kaygı mı hissediyorsunuz?
– Eleştirilmekten, aşağılanmaktan mı korkuyorsunuz?
– Komik olacağınızdan, beceremeyeceğinizden mi endişe ediyorsunuz?
– Veya düşünceleriniz nedir? Mesela neden değişmeniz gerekiyor?
– Bu konuda emin misiniz?
– Kimin için ve ne için değişmek istiyorsunuz?

Bunlar vereceğiniz cevaba göre, kendinizi daha iyi tanıyabilecek ve ilerlemeye başlayacaksınız.

3) Öncelikle hangi alanda veya alanlarda değişmek istediğinizi netleştirin

Örneğin iş hayatınızda mı, sosyal hayatınızda mı, insanlar arası ilişkilerinizde mi, giyim ve kuşamınızda mı, teknik ve medyayı takip etmek ve kullanmakta mı vb. değişime adapte olmak istiyorsunuz? Veya bunların birkaçında mı?

Bunu zihninizde netleştirin.

4) Değişmek istediğiniz alanla ilgili müşahhas (somut) hedefler koyun

Etkin bir şekilde değişmek istediğiniz alanla ilgili belirli hedefleriniz olsun. Kendinizi bu alanda nerde görmek istiyorsunuz ve buna ne zaman kavuşabilirsiniz, sorularına somut cevaplar verin ve o doğrultuda ilerlemeye başlayın.

5) Bilginizi ve görgünüzü artırın

Değişim ve gelişim için insana verilen kabiliyetlerin inkişafı öncelikle ilim ve talim ile gerçekleşir. Değişmek istediğiniz alanı ve hedefinizi belirledikten sonra, bu konuda bilginizi ve görgünüzü artırın.

Örneğin bu konuda veya konularda kitaplar okuyarak, internetten bilgilenerek, ilgili kurum ve kuruluşların sayfalarını takip ederek, ilgili topluluklara girerek, etkinliklere katılarak bilgi ve görgünüzü artırın. Bu bilgi sizin daha emin adım atmanızı sağlayacaktır.

6) İlgili çevrelerle iletişiminizi güçlendirin

Teorik bilgi yanında ilgili alandan kişilerle iletişiminizi artırın. Sosyal çevrenizi genişletin. Hep aynı çevre ve aynı insanları içinde bulunmak da insanı değişime karşı köreltebilir. Kendi yakın çevrenizden çıkıp, diğerleri ile temas kurduğunuz, onlarla birlikte olduğunuz sürece farklı olanı kabul etmeye ve benimsemeye başlamanız daha da kolay olacaktır.

7) İyi bir gözlemci olun

Çevrenizi, dünyayı, insanları gözlemleyin. Teknik, sosyal, kültürel gelişmeleri takip edin. Bu bakış açınızı değiştirecektir.

8) Kişisel gelişmenize ağırlık verin

Yaşınız ve cinsiyetinize uygun olarak kişisel gelişmenizi artırın. Bu alanda çeşitli kurslar, seminerler ve eğitimlerle sürekli olarak kendinizi geliştirin. Siz geliştikçe, değişim de kendiliğinden gelecektir.

Bu gayret ve çabaya rağmen istediğiniz sonucu elde edemezseniz, direncinizi kırmak ve bariyerlerinizi kaldırmak için, alanında uzman bir psikoloğa başvurmanızda fayda var.

İlave bilgi için tıklayınız:

– İnsan, arınma ve değişim isterken hedefi neresi olmalıdır? Kalbi mi …

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed