İslam’da ahiret kardeşliği (ahretlik) diye birşey var mı? Bunun anlamı, dünyada ahirette birlikte olmak istediğin kişiyi seçmekmiş. Bunu işaret eden bir yorum var mı?
Değerli kardeşimiz,
İslam’da soy veya süt yolundan başka, kadın ile erkek arasında kardeşlik yoktur.Dolayısıyla İslam’da ahiret kardeşliği veya ahiret evlatlığı diye bir müessese yoktur.
İslâm’da din kardeşliği, neseb (soy) kardeşliği, süt kardeşliği gibi kardeşlikler vardır. Neseb kardeşliği ile soy kardeşliği evlenmeye yani nikâhlanıp karı koca olmaya engeldir. Bilindiği gibi nesep kardeşliği mirasın sebeplerinden birisidir. Kardeş olanlar biribirine mirasçı olabilirler.
Ahiret kardeşliğinden kasdedilen mana din kardeşliği ise, zaten bütün müminler kardeştir. Bu durum,
“Şüphesiz mü’minler biribiri ile kardeştirler.” (Hucurat, 49/10)
âyetindeki hüküm ile ifade edilmektedir. Bu kardeşlik mirası gerektirmediği gibi, nikâha da engel olmamaktadır. Din kardeşliği, dini, ahlâkî manadaki yardımlaşmayı gerektiren bir husustur. Miras ve nikâh hususunda müsbet veya menfi her hangi bir fonksiyonu yoktur.
Ayrıca Paygamber Efendimizin (as) yaptığı kardeşlik konusu da vardır. Buna “Muahat” denilmektedir.
Nübüvvetin on üçüncü yılında, Evs ve Hazreçli Müslümanların daveti üzerine mal ve mülklerini Mekke’de bırakarak Medine’ye gelen muhâcirler, her şeyden mahrum idiler. Muhâcirleri mahrumiyetten kurtarmak ve onları Ensâr ile kaynaştırmak için aralarında manevî kardeşlik tesis edildi: Bu kardeşlik karşılıklı yardımlaşmaya ve sevgiye dayalı idi. (Müslim, Fedâilü’s-Sahabe, 204, 205; İbn Sa’d et-Tabakât, I/238; İbn Kayyım el-Cevziyye, Zâdü’l-Meâd II/63).
Bu muâhâtın, Enes b. Malik’in evinde Bedir harbinden önce doksan veya yüz kişi arasında yapıldığı rivayet edilir. (İbn Sa’d, et-Tabakât, I/238).
Bu anlamda muhtaç müminlerle, ailelerle, kurumlarla hatta ülkelerle bile yardımlaşmak ve destek olmak için kardeşlikler yapılabilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
MUÂHÂT…
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder