Yeni tanıştığım insanları tanıyor gibi hissediyorum, sebebi ne olabilir?

Soru Detayı

– Yeni tanıştığım insanları tanıyor gibi hissediyor ve insanlara düşündüklerimi söyletiyorum
–  Bulunduğumuz yere yeni taşındık. Ailemle beraber geldiğim bu yerde yeni bir de okula başladım. Ama tanıştığım her üç insandan biri bana çok daha önceden tanıyormuşum hissini veriyor, sadece tip olarak değil karakter olarak da.
– Geçen gün bunu babama anlattım. O da aynı durumu yaşadığını hatta kargo elemanına Ankara’da eski oturduğumuz yerde bir akrabasının olup olmadığını sorduğunu söyledi. Bu durum ikimizi de rahatsız eden ve korkutan bir durum.
– Üstelik yaklaşıp 2 aydır insanlar benim söyleyip söylememek arasında kaldığım şeyleri benim yerime söylüyorlar. Küçüklüğümden beri var aslında ama son dönemde kendini daha çok gösterdi. İlk başta hissedilecek gibi değildi ama son bir haftadır tanışalı bir gün dahi olmayan insanlarla aramda böyle durumlar yaşanır oldu. Oysa ben ilk başta bunun gönüllerimizin yakınlaştığı eşim dostum akrabam ile gerçekleşen bir durum olduğunu sanmıştım. Git gide daha da sıklaşan bu durumlar beni korkutuyor…

Değerli kardeşimiz,

– Bu konu çok sübjektiftir. Bunu objektif kriterlere göre değerlendirmek oldukça zordur. Bununla beraber, size yardımcı olur düşüncesiyle birkaç noktaya işaret edeceğiz:

a) Önce şunu kesin olarak belirtelim ki, bu gibi olaylar hiçbir zaman “reenkarnasyon”u doğrulamaz. Çünkü, birçok ayetin ifadesinden, reenkarnasyonun doğru olmadığı anlaşılmaktadır. Bu konu sitemizde açıklanmıştır. Ona bakılabilir.

b) Bu tür olaylar, yani “ilk defa gördüğü bir şeyi, daha önce görmüş gibi bir manzara ile karşılaşma”nın bir iki sebebi olabilir:

Birincisi: İnsanın çok önceden rüyada görüp de sonradan unuttuğu bir manzarayı gördüğünde, daha önce rüyada gördüğü şeklini hatırlaması sonucu olabilir. İnsan uyandığı zaman bu rüyasını hatırlayamayabilir. Gece uyku halinde hissedip unuttuğu manaları, daha sonra normal hayatta karşılaştığı olaylarla hatırlar ve “Sanki ben bunu daha önce yaşamış gibiyim.” der.

İkincisi: Bazı hassas ruha sahip kimselerde daha ruhlar aleminde iken gördüğü bir manzarayı, (ruhun bedene girmesiyle- yani normal bir insan olarak-) dünyada tekrar gördüğü zaman eski malumatını yeniden hatırlaması olabilir.

c) İnsan bazan hiss-i kable’l-vukû/önsezi/hadiseleri önceden hissetme nevinden, önceden bazı olacak şeyleri hisseder. Bu önseziyle şuur altına girmiş bir husus normal hayatta görüldüğü zaman, kişi onu önceden gördüğünü zanneder. Halbuki gördüğünü düşündüğü şey gerçek hayatta değil, önsezi vasıtasıyla sanal alemde görülmüştür.

d) Bu konuyu bir endişe kaynağı yapmak yanlıştır. Herhangi bir hadiseyi önceden hissetme veya adı geçen bir şahsın, üç-beş dakika sonra çıkıp gelmesi, ilk defa karşılaştığı şahsı veya manzarayı önceden görmüş olma hissi… birinin içinden geçenleri okuma, bir düşüncenin bir-kaç insan tarafından birden ifade edilmesi, olduğu gibi zuhur eden ilhamlar… Hepimizin başından geçen dünya kadar hadise vardır. Bütün bunlar, insanın fizik ötesi mahiyetinin çok kompleks ve pek harika bir yapıda olduğunun göstergesidir.

e) Fransız bilim adamı Emil Katy Boyer “Psikoloji İlminin Geleceği” adlı eserinde “önceden gördüğünü düşünme” olayını “Deja Vu” vakası olarak adlandırmıştır.

– Bazı psikoloji uzmanları bunu üç kısma ayırırlar: “Deja Vu” (daha önceden görülen),“Deja  Senti”(Daha önce fark edilen), “Deja Visite” (daha önce ziyaret edilen)

– Bilimsel araştırmalarda bu konu özellikle iki şekilde yorumlanmıştır:

Birincisi: İnsanın hafızası bazen kural dışına çıkar ve  beyni yanıltacak şekilde bazı yanlış bilgileri aktarabilir. Bu yanlış bilgilerden biri de “daha önce görme” hayalidir.

İkincisi: İnsanın malumatı/bilgisi -manalar halinde- sağ ve sol beyne gönderilmek suretiyle tamamlanır. Bazen ilgili malumat, sağ beyne, sol beyinden önce ulaşır. Bu zaman farkından ötürü, sağ beyin için halihazır zamandaki bir bilgi, sol beyin için daha vuku gerçekleşmemiş bir manzara arz eder. Böylece kişi, sol beyinle sonradan gördüğü bilgiyi, sağ beyinle önceden gördüğüyle karşılaştırır ve şimdiki gördüğünü daha önce de görmüş olduğunu zanneder. (bk. Funkhouser, Arthur, Three types of déjà vu, 1996, 1)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed