Kötü ahlaklı bir arkadaşım namaza başlamış diye içimde kıskançlık ve haset duyguları kabarıyor; bu vesvese mi hasedlik mi?

Soru Detayı

– Bana daima kötülükte, riyada, ikiyüzlülükte bulunmuş ve samimiyetine hiçbir zaman inanmadığım bir kimsenin beş vakit namaza başladığını öğrendim. İçimi “Ya, Rabbim onu daha çok severse? Kesin bir çıkarı vardır veya baskı üzerine başlamıştır.” gibi düşünce ve hisse kapıldım. Bu beni aşırı derecede rahatsız ediyor ve bunu kendime yakıştıramıyorum. Düşünmeden de edemiyorum.

– Zira bahsettiğim kişi iyi günlerinde Allah’ı anmaz, müşkülde kalınca dua ederdi. Veya gösteriş ya da başkasından altta kalmamak için namaza başlamıştır gibi geliyor bana. Ama ben kimim bunu sorguluyorum?

– Bana yardım edin bu vesvese mi hasedlik mi anlayamadım. Bu durumun izahı ve çaresi nedir?

Değerli kardeşimiz,

Bunlar şeytandan gelen vesveselerdir. Bu vesveselere önem vermeyin. İnsan nefsini her zaman aşağı görmelidir. Mümin kardeşlerimize hüsnüzanla bakmak gerektir.

Bir insan ne kadar kötü ve günahkar olursa olsun, tövbe edip salih bir insan olabilir. Tüm müminler bir vücudun azaları gibidirler. Bir mümin kardeşimizde kötülük varsa, bizim bir azamız hastalanmış demektir. Nasıl bir organımız hastalıktan kurtulduğunda seviniyorsak, kötü bir kardeşimiz de tövbekâr olduğunda öyle sevinmeliyiz.

Ahirete ait işlerde rekabet olmaz. Çünkü yer darlığı yoktur. Mesela, iki kişiyi tonlarca altın olan bir hazinenin içine bıraksanız ve “Taşıyabildiğiniz kadar alın.” deseniz, o iki insan için darlık, mal paylaşamama gibi bir durum olur mu? Elbette olmaz. Çünkü orada yüzlerce kişiye yetecek altın vardır. Herkes kendi çabasıyla yüklenebildiği kadar altını yüklenir çıkar.

Ahiret amellerinde de kimse kimseden mal kaçırmaya çalışmıyor. Allah’ın cenneti geniştir. Salih amel işleyen herkese orada bol bol mükafat vardır. Kıskançlık haset olacak bir durum yoktur.

Namazı herkes kılabilir. Sadece bir kişi kılacak, başka kimse kılamaz diye bir rekabet de yoktur. İsteyen sabaha kadar namaz kılsın bol bol sevap kazansın, engel yoktur.

Şayet siz bir müminin namaz kılmasından, ibadet etmesinden memnun olur, hoşnut olursanız, ona destek olur, dua ederseniz, onun sevaplarından da hissedar olabilirsiniz. Bu da büyük bir zenginliktir.

Kardeşiniz için dua edin, daha çok ibadet etsin, namazı hiç bırakmasın diye. Böylece onun ibadetlerinden size de sevap gelir.

Mesela, birisi ticarette çok para kazanıyor o kazandıkça size de onun kazancı kadar para veriliyor olsa, ne düşünürsünüz. O ne kadar kazanırsa siz o kadar sevinir, aman daha fazla kazansın dersiniz.

Aynen bunun gibi kardeşinize dua edin, destek olun ki onun kazandığı sevaplar kadar size de sevap gelsin.

Bilgi için tıklayınız:

– Kıskançlık / Haset Duygusundan Nasıl Kurtulurum?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed