Kemik iliği naklinde alıcı ve vericinin çocukları evlenebilir mi?
Soru Detayı– Organ bağışı sonrası, kimerizim vakası sonucu doğan çocuk alıcı ve vericinin DNA’sını taşıyor, bu durumda alıcı ve vericinin çocuklarının nikah durumu ne olur?
– Süt kardeş kavramını biliyoruz ve bu kardeşler arasında nikahın olmadığını da sebebini ise süt anneden gelen bağışıklık ve duygusal bağlılığa bağlıyorum. Kimerizim vakasında ise kemik iliği nakli sonucu verici kişinin DNA’sının alıcıda görülmesi ile alıcının çocuklarına vericinin DNA’sının geçtiğini görüyoruz. Organların hangilerinde bu durumun yaşandığı veya hangi durumlarda DNA geçişinin olacağı bilinmiyor sanırım. Bu vakadan çıkarımımla şu soruyu sormak istedim:
– Organ bağısı sonrası verici ve alıcının çocuklarının arasında nikah hala geçerli olur mu?
– Sağlık etiği açısından alıcı ve vericinin bilgileri gizli tutuluyor DNA karışıklığını önlemek için çıkar ilişkisinin de önüne geçerek bilgilerin iki tarafla da paylaşılması gerekir diye düşünüyorum. Sizin görüşünüz nedir?
Değerli kardeşimiz,
Süt kardeşliğinin mucib sebebi (illeti) kendine mahsustur. Buna başka bir operasyon kıyas edilemez. Ayrıca süt kardeşliği bile belli bir yaşa kadar (iki yaş) emilen süt ile oluşuyor, cumhura göre daha sonrasında değil.
Eski zamanlarda kanın yalanması ve mideye inmesi olayları olmuştur, ama süt kardeşliği hükmünde kan kardeşliği oluşmamıştır.
Müçtehitler, nikah dışı çocukların bile meşru olmayan (nikahlı olmayan) babalığın (hukuki değil de tabii babalığın) haramlık doğuran akrabalığa dayanak olup olmayacağını tartışmışlardır.
Mahremlik doğurmaz diyenlere göre DNA nakli de akrabalık doğurmaz.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder