Allah’a inanan Müslümanlar, nasıl olur da adam gibi bir takvim yapamaz?

Soru Detayı

Bir ateistin iddiası:
– Maya toplumu 5000 yıllık süreçteki minimum hatalı takvimi yapabiliyorken, kullandığımız takvim 11 dakika civarı hatalıyken zamanın yaratıcısı Allah’a inanan Müslümanlar nasıl olur da adam gibi bir takvim yapamaz?
– Neden Ramazan ayı yıl içerisinde değişir durur. Ramazan kelime anlamıyla “kavurucu, kavruk” iken nasıl olur da kışın ortasında oruç tutulabilir?
– Allah doğru düzgün bir takvimi neden yaptırmadı da her yıl 10 günden fazla sarkan saçma sapan bir takvim kullanılıyor?

Değerli kardeşimiz,

– Önce şunu bildirelim ki, Maya toplumunun yaptığı takvimin tam doğru olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü onda da bazı sapmaların olduğunu söyleyenler vardır.

Bununla beraber, Maya toplumu da bu bilgileri -kuvvetli bir ihtimalle- daha önceki peygamberlerden, özellikle bu konuları çok iyi bilen Hz. İdris’ten gelen bilgilerden öğrenmişlerdir. Yani bunu onlara da -peygamberleri vasıtasıyla– yine Allah öğretmiştir.

– İkincisi, dinler teknik ve teknolojiyi ders vermek için değil, iman ve İslam esaslarıyla fert ve toplum hayatını, dünya ve ahiretin mutluluğunu kazandıracak şekilde düzenlemek içindir.

– Bununla beraber, Allah takvim hesabını öğrenmeleri için de insanlara konuyla ilgili genel bir ders vermiş ve bu konuda çalışmalarını teşvik etmiştir:

“O’dur ki Güneş’i bir ışık yaptı. Ay’ı da bir nûr kılıp, ona birtakım konaklar tayin etti ki yılların sayısını ve vakitlerin hesabını bilesiniz. Allah, bunları boş yere değil, ancak hikmet uyarınca, sabit bir gerçek olarak yaratmıştır. Bilip anlayacak kimselere Allah ayetleri böylece açıklar.” (Yunus, 10/5)

mealindeki ayette hem şemsi hem kameri (hem güneş hem ay) hesabıyla takvimlerin yapılması yolunu göstermiştir.

– Müslümanların güzel bir takvim yapmamaları dinin eksikliğinden değil, Müslümanların eksikliğindendir. İslam tarihinin yaklaşık bin yıllık sürecinde Müslümanlar dinlerine sımsıkı bağlı idiler. Ve bu bağlılık sonucu olarak İslam’ın ilme verdiği önemi kavradıkları için –o zamanın şartlarına göre- dünyada en fazla ilmi çalışma yapmışlardır.

İslam alimlerinin bilimsel çalışmalarını araştıran Prof. Brokcelman (GAS) ve Prof. Fuat Sezgin (GAL)’in ortaya koydukları gerçekler, bu söylediklerimizi tasdik etmektedir.

Yaklaşık 300 yıldan beri dinden uzaklaşan Müslümanlar, buna paralel olarak bilimsel çalışmalardan da uzak kaldılar. Hem dinden hem dünyadan habersiz hale gelen bu süreçteki Müslümanların tembelliğini, İslam dinine ve daha önceki Müslümanlara kesmek yerden göğe haksızlıktır.

– Ramazan ayının orucu Ay takvimine göredir. Bu takvime göre ayların değişik mevsimlere rast geldiği bilinen bilimsel bir gerçektir. Allah’ın sabit olan güneş takvimi yerine değişken olan ay takvimini oruç için ön görmesinin elbette birçok hikmeti vardır. Oruç tutmak kolay bir iş değildir. Kulluk şuurunda olmayanlar bunu imkânsız gibi görürler.

İşte İslam dini, bu şuurlu müminleri imtihandan “pek iyi derece” almalarını sağlamak için, günlerin kısa ve uzun olduğu, sıcak ve soğuk olduğu her mevsimde oruç tutmalarını emretmiş ve bunu kameri takvime göre düzenlemiştir.

Az bir iman şuuru olan kimse, en azından bu hikmeti kolaylıkla anlayabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Hicri takvime göre ramazan ayı başlama tarihi, her yıl 10 gün önce midir?
– Ramazan ve mübarek gecelerin tarihlerinin sürekli değişmesi …

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed