Ruhun hücreler üzerinde hâkimiyeti yok mudur? Ruh çıkınca hücreler ölmüyor mu?
Soru Detayı– İnsan öldükten sonra, hücreleri saatler boyunca çalışmaya devam ediyor. Ruh ise ölüm anında bedeni terk ediyor…
Değerli kardeşimiz,
İnsanın hayatı, annedeki yumurta hücresinin döllenmesiyle teşekkül eden ve tek hücreden ibaret olan zigotla başlar. Bu zigot adı verilen hücre canlıdır; yani, büyüme gelişme ve farklılaşma kanunlarına tâbidir.
O tek hücreli olan zigot, önce ikiye bölünür, sonra dört hücre olur. Böylece hücreler bölünmeye ve gelişmeye devam eder. Bir süre sonra hücreler hâsıl edecekleri dokulara göre şekil alırlar. Bazı hücreler, akciğeri verirken, bazıları da karaciğeri hâsıl etmek için farklılaşırlar. Böylece organ ve dokular teşekkül eder. Ama henüz ruh ortada yoktur.
Bir hadis-i şerifte, cenine kırk günlük olunca ona ruhun üflendiği bildirilir. (bk. Müslim, Kader, 1) Demek ki, ruh insan bedenine belirli bir süre sonra gelmektedir. Ruh bedene gelinceye kadar, hücreler insanın organ ve dokularını verecek şekilde farklılaşmaktadır.
Ruh bedene geldikten sonra, Allah’ın izniyle bedendeki bütün hücrelere hâkim olur. Ölüm esnasında ise, ruhla birlikte hayat özelliği de o canlıda ortadan kalkar; ortada sadece ceset kalır. Ancak, bazı farklılaşmalar devam eder. Mesela, insan öldükten sonra da sakalının uzaması, bazı kasların kasılıp gevşemesi, bazı hücrelerdeki besinlerin nakli ve akışı bir süre devam eder. Bunu şöyle bir misalle açıklayabiliriz; siz bahçeye ark vasıtasıyla gelen suyu yukarıdan kesseniz, su bir müddet bahçeye akmaya devam edecek, sonra kesilecektir. İşte bedenden ruh ayrılınca, damarlarda ve hücrelerde olan besinler bir müddet daha kullanılır, dolayısıyla büyüme de bir süre daha devam eder, sonra durur.
İlave bilgi için tıklayınız:
– İslamiyet’te ruhla ilgili bilgiler nelerdir? İslamiyet ruhun varlığı, yokluğu hakkında neler der?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder