Mitokondriyal dna ve adaptif özelliklerin ortaya çıkmasıyla yeni tür mü oluşur?

Soru Detayı

– Kutup ayısı genomları antik boz ayılardan kalan mitokondriyal DNA’yı hala muhafaza ediyor, boz ayılar da kutup ayılarıyla melezleşmeden gelen genleri hala yavrularına aktarıyor. Buradaki yazıdaki gibi hayvanların birbirinden türediğinin kanıtı olmaz mı? Havva teoremi gibi.
– Melezleşmeler adaptasyon açısından başarısız olan çiftleşmelerden ibaret değildir. Soy hatları birbirinden ıraksayan canlılar arasındaki genetik malzeme aktarımı adaptif özelliklerin ortaya çıkmasında ve sonunda yepyeni türlerin oluşmasında pay sahibi olmaktadır. Arnold’a göre, yeni ortaya çıkmakta olan türlerin melez popülasyonlar yoluyla yeni genler edinmesi sadece çok sık görülmekle kalmaz, bu aynı zamanda “evrimin ilerleyişinde izlenen muhtemelen en yaygın yoldur; virüslerden bitkilere, bakterilerden hayvanlara tüm canlıların evriminde.”
– Bu da evrimin kanıtı olmaz mı?

Değerli kardeşimiz,

Burada sözü edilen konuların hepsi aynı manayı ifade ediyor.

Mitokondriyal DNA, hücrede enerji sağlama merkezi olarak iş gören mitokondrideki DNA’dır.

Bilindiği gibi canlıların genetik yapısını Cenab-ı Hak DNA’larda şifrelemiştir. DNA’lar birleştirilerek kromozomlar meydan getirilir. Kromozomlar da hücrenin çekirdeği içinde bulunur. Ama sitoplazmada az miktarda bazı organellerde DNA vardır. Bunlardan birisi de enerji merkezi olan mitokondrilerdir. Sadece annenin mitokondrisinde DNA vardır. Onun için “Havva teoremi” ismi buradan gelmektedir.

Burada ileri sürülen, antik boz ayılardan kutup ayılarının bazı genetik yapılarını barındırdığı, bu iki türün melezleşme ile üremelerinin evrime delil olduğu iddiasıdır.

Konunun dışında olanların yanıldığı nokta, tür tanımının mutlak olduğu şeklindeki bir düşüncedir. Farklı türler birbirleriyle melezlenebilir. Bu iki türün ara formları fertler hasıl edilir. Mesela, Türkiye’de 20’den fazla karanfil türü vardır. Bunlar birbirleriyle melezleşebilir. Aynı şekilde farklı gül türleri de birbirleriyle melezleşerek üreyebilirler.

Benzer durum köpek türleri arasında da görülür. Ayılarda da yine böyle melezleşme söz konusudur. Bunun iyi anlaşılması için tür yerine temel tip esas alınır.

Mesela gül temel tipi, karanfil temel tipi, fasulye temel tipi, insan temel tipi gibi.

Temel tipin fertleri bir gen havuzunu paylaşır. Temel tipler arasında genetik geçiş yoktur. Ama temel tip içerisinde fert arasında birtakım değişiklikler görülür. Buna çeşit veya varyasyon denir.

Bu temel tip içerisinde olan değişikliklerden hareketle evrimciler temel tipler arasında da zamanla geçişlerin olacağını ileri sürmektedirler.

Şimdiye kadar canlılar âleminde, evrimcilerin iddia ettikleri gibi temel tipler arasında bir genetik geçişe rastlanmamıştır.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed