Simülasyon argümanını din ile nasıl açıklanır?

Soru Detayı

– Bu teoride İslama uyuşan ve uyuşmayan özellikler nelerdir?

– İmanımın zarar görmesini istemiyorum çünkü. Bunun neden olamayacağı veya olabileceğini açılar mısınız? Çünkü İslama ortak birkaç özellik var.

Değerli kardeşimiz,

– Simülasyondan söz eden bazı sitelerde aynı zamanda “Tanrının varlığının kanıtları” şeklindeki bir ifadeye de yer vermişlerdir ki, bu tamamen ayrı bir reklam tabelasıdır. Bunun simülasyonla bir ilgisi yoktur.

– Simülasyon, deyiş yerindeyse bir “empati” sanatıdır. Bir kişi gerçek hayatta yapmak istediği bir şeyin tıpkısını sanal alemde, bir temsili maket sisteminde bir manken gibi yaşamaya çalışır ve bununla kendini bir provaya tabi tutar.

– Bu konuda verilen bilgiler şu merkezdedir:

“Simülasyon diğer adıyla benzetim; teorik ya da fiziksel gerçek bir sistemin, bilgisayar ortamında modellendikten sonra bu model ile sistemin işletilmesi amacına yönelik olarak, sistemin davranışını anlayabilmek veya değişik stratejileri değerlendirebilmek için deneyler yürütülmesi, bu sistemlerin özelliklerini ve davranışlarını bilgisayar aracılığıyla değerlendiren bir tekniktir. Simülasyon, günümüzde çoğu alanda uygulanan bir tekniktir. Örneğin; günümüzde aktif şekilde kullanılan yerlerden biri ehliyet / sürücü belgesi kurslarıdır. Şoför adayları trafiğe çıkmadan simülasyon üzerinde kendilerini eğiterek gerçek bir araba kullanmışçasına deneyim kazanırlar.”

“Simülasyon (Simulation):  Belirli bir faaliyet veya sürecin işleyişini göstermek ve onunla ilgili sorunları çözmek amacıyla, o faaliyet veya sürecin bir modelinin kullanılmasıdır. Hazırlanan model fiziki varlığı olan bir yapı biçiminde de olabilir, örneğin, bir binanın zelzeleye dayanıklığını test etmek için onun bir maketini yapıp titreşime tabi tutmak gibi. Ancak daha çok uygulanan yöntem, sistemin matematik bir modelini yapmak ve bunun üzerinde sistemin işleyişini göstermektir. Bilgisayar olanaklarının gelişmesiyle bu işlemler de iyice kolaylaşmıştır. O bakımdan günümüzde simülasyon özellikle “Yöneylem Araştırmalarında” önemli rol oynamaya başlamıştır. Kuşkusuz, ister fiziki, ister matematik biçimde olsun, model kurmanın esas nedeni, bunun, doğrudan doğruya sistemin kendisini uygulamaya göre daha ucuz olmasıdır.”

– Bunun çok açık bir örneği olarak, askerlerin paraşüt ile uçaktan atlamaları için bir ön hazırlık yapmak üzere, suni / yapay bir rüzgar oluşturuluyor ve bu rüzgarlı tünelde askerler havada uçuyorlar. İşte bu suni / yapay ortamda uçmak bir simülasyondur. Askerler bununla doğrudan uçaktan atlıyormuş gibi bir havaya giriyor ve bu deneyimle kazandıkları cesaretle daha sonra gerçek bir şekilde uçaktan atlamakta zorluk çekmezler.

– Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki simülasyon, ileride yapılacak gerçek bir işin içinde imiş gibi bir duruma adapte olmak için o işin bir benzerini prova etmekten ibarettir.

Dolayısıyla,-bize göre-simülasyonun dinle bir ilgisi yoktur. Bu teori ister doğru olsun, ister yanlış olsun, dini düşünceye müspet veya menfi / olumlu veya olumsuz hiçbir etkisi yoktur.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed