Şeytan “daha çok gençsin!” şeklinde vesvese veriyor, nasıl engellerim?

Soru Detayı

– Ben genç bir insanım. Şeytan “Daha çok gençsin. Kim genç yaşta ölmüş ki? Git de hayatını gayrimeşru isteklerini yaşa…” gibi vesveseler veriyor.
– Her an yaşamımız son bulabilir, ama nefsime bunu kabullendiremiyorum.
– Bu durumumu nasıl çözebilirim, bu vesveseleri nasıl engellerim?

Değerli kardeşimiz,

Şeytanlar, hayra hiçbir kabiliyeti olmayan, sırf şer işleyen ruhani bir varlık türüdür. İmtihan sırrı gereği ve insanın dünyada şeytanla mücadelesi neticesinde kemale erip cennete layık bir mertebeye gelmesi için yaratılmıştır.

Şeytan verdiği vesveselerle, insanları yoldan çıkarmak için Allah’tan izin istemiş, Allah da ona yine imtihan sırrı için o izni vermiştir.

Şeytan insanları, yolun doğrusunda yürüdüklerini görürse, müdahale edeceğini, şükretmelerini önleyeceğini, günahları süslü gösterip azdıracağını, onları vesveseye boğacağını, önden, arkadan, sağdan, soldan sokulacağını ve cehennemin insanlarla doldurulmasına vesile olacağını duyurmuştur.

“Öyle ise” dedi, “Sen beni azgınlığa mahkum ettiğin için, ben de onları gözetlemek üzere senin doğru yolunun üzerinde pusu kurup oturacağım.” (A’raf, 7/16)

Şeytanın insanları yoldan çıkarmak için pek çok hile ve vesvesesi vardır. Kişinin durumuna göre taktik kullanır. Kimine sen daha gençsin keyfine bak eğlen, kimine bir seferden bir şey olmaz, kimine sen bu işi yap Allah affeder diyerek, onları yoldan çıkarmaya çalışır.

Onun bu telkiniyle yoldan çıkıp günah batağına girenlere “Artık bu kadar günahlardan sonra Allah seni affetmez.” diyerek ümitsizlik verir ve inkara sürükleyebilir.

Şeytan bazen de insanı günaha alıştırdıktan sonra, insanın aklına “Keşke bu günah olmasaydı!..” düşüncesini sokar; sonra o insan günaha alışır ve sever, bu sefer de “günah değildir” demeye başlar. En sonunda da günahkarları cezalandıracak cehennemin varlığını inkar ederek dinden çıkmasına yol açabilir.

Bundan dolayı Kur’an sık sık şeytanın hilelerinden bahsederek, onun apaçık bir düşman olduğunu bildirir.

Şeytan insanları azdırmak, yoldan çıkarmak için aldığı süreyi, izni iyi kullanmıştır. Hedefini gerçekleştirdiğini Kur’an-ı Kerim bize haber veriyor:

“Andolsun ki o (şeytan), sizden birçok nesli saptırmıştı. (Siz bunu) hiç düşünmüyor muydunuz?” (Yasin, 36/62)

Şeytanın İnsanı Hak Yoldan Çıkarmak İçin Yaklaşım ve Taktikleri

  1. Önce dinsizliği, ateistliği telkin eder. Bunu başarmayınca,
  2. Şirk koşma yolunu dener, bu da olmayınca,
  3. Sonra bidatlara inanması için uğraşır… o da olmazsa,
  4. Büyük günah işletmeye çalışır. O da olmayınca,
  5. Küçük günahlara sokmaya çalışır, bunu da yaptıramazsa,
  6. Boş, malayani şeylerle uğraşması için gayret sarf eder, bunu da işe yaramazsa,
  7. Kişinin yapacağı sevabın veya vereceği sadakanın en azını telkin eder.

Bu çabasında çoğu insanda başarı gösterirken, Allah dostlarına Allah’ın yardımıyla bir şey yapamamıştır.

Şeytanın Vesveselerinden Korunma ve Kurtulma Yolları

Allah, şeytanın hilelerine karşı insanı uyarmış, hilesinin zayıf olduğunu bildirmiş korunma yollarını da göstermiştir. Ondan korunma yollarını şöyle özetleyebiliriz:

1. Sık sık İstiaze ile yani “eûzü billâhi mine’ş-şeytâni’r-racîm”diyerek Allaha sığınmak.

2. Şeytan Allah’tan izin aldıktan sonra şöyle der:

“Sonra onların önlerinden arkalarından sağlarından, sollarından yanlarına gelip sokulacağım (onları azdırıp saptıracağım.) Sen de onların çoğunu şükredenlerden bulmayacaksın.”(Araf, 7/17)

Burada Allah şeytana yukarı ve aşağıyı unutturuyor. Yukarısı dua aşağısı ise secdedir. Yani insan dua ile secde ile şeytandan uzaklaşabilir. Çünkü iki halde de insan Allah’la irtibat halindedir.

3. İlim ve akıl ile insan şeytandan korunabilir. Kuran hep aklı kullanmaya davet ediyor. İlim ve muhakeme ile şeytanın bütün hileleri yok olur. Şeytanın işi, cerbezedir, süslemedir, anlık işlerdir. Mesela öfke şeytandandır. Akılla öfkenin sonucu düşünüldüğünde söner.

4. İyi çevre ve iyi arkadaş edinme de insanı şeytandan uzak tutar.

5. Bir de Allah, her insanda şeytanın vesveselerine karşı, ilham veren bir melek yaratmıştır. O melek şeytanın vesvesesine karşı doğru yolu gösterecek ilhamlar verir. Bazen insan içinde bunu fark eder, yapsam mı yapmasam mı şeklinde içerden bir ses gelir, işte o ses ilham meleğine aittir.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Şeytanın tuzakları nelerdir?
– Şeytandan korunma yolları nelerdir?
– Şeytanın varlığını nasıl bilebileriz? …

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed