Birinin bize aşık olması için Enfal suresi 63. ayeti okumak büyü mü?

Soru Detayı

– İnternette bir sitede, birinin bize aşk olması için Enfal suresinin 63. ayetinin Arapçasını belli kez okursak o kişinin bize aşık olacağı yazıyor. Bunu söyleyen siteler büyü niyetindeler.
– Enfal Suresi’nin 63. ayetinin Arapçasını sevdiğimiz kişinin adını söyleyerek belli kere okumak büyü müdür?

Değerli kardeşimiz,

– Prensip olarak Kur’an ayetlerini meşru bir gaye için okumak, büyü değildir ve caizidir. Sahih hadislerde geçtiği üzere, Fatiha suresinin şifa niyetiyle okuyan sahabelerin bu tutumu Peygamberimiz (asm) tarafından da kabul görmüştür.

İlgili ayetin meali şöyledir:

“Onların / müminlerin kalplerini kaynaştıran O’dur. Sen dünyadaki her şeyi verseydin onların kalplerini kaynaştıramazdın; ama Allah onları birbirine ısındırıp kaynaştırdı. Şüphesiz, O Azîzdir /  karşı konulmaz kudret sahibidir, Hakîmdir / hikmeti her şeyi kuşatmıştır.” (Enfal, 8/63)

– Görüldüğü gibi, bu ayette müminlerin (daha önce düşman iki kabile olan Evs ile Hazrecliler, Müslüman olduktan sonra) tam bir dost ve kardeş oldular. Allah, imanın dünyaya bakan bu güzelliğini de insanlara bildirip, imanın dünya hayatı için de çok büyük bir nimet olduğuna vurgu yapmıştır.

– Buna göre bu ayette, “iki kişinin gönlünü çelmeye” yönelik bir şey yoktur. Bu ayetin bu konu için okunacağına dair bir hadis de bilmiyoruz.

– Bununla beraber, bir kimse meşru bir gaye, örneğin karı-koca arasını bulmak niyetiyle, bu ayeti bir dua ve bir şefaatçi olarak okusa bunda bir sakınca olmaması gerekir. Fakat, yabancı bir erkek ile bir kadın / kızın kalplerini birbirine bağlamak amacıyla bu ayetten istifade etmeye çalışmak, doğru değildir. Çünkü bu iş gayrimeşrudur.

– Her ne şekilde olursa olsun, ayetlerin okunmasına “büyü” demeyi doğru bulmuyoruz. Çünkü, dinden uzak bazı kesimler, en meşru bir gaye için de olsa Kur’an’ı şefaatçi, şifa vesilesi olarak okumanın her türlüsüne “büyü, üfürükçülük” gibi taftalarla damgalamaktan çekinmezler.

Ayrıca unutmamak gerekir ki, her yanlış büyü değildir…

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed