Çocuklarım ve ben de yiyebilirim, diye niyet edilerek adak kurbanı kesilir mi; böyle bir adak sahih olur mu?

Değerli kardeşimiz,

“Çocuklarımla ben de yiyebilirim” diye adakta bulunulmaz.Bir şey adaksa ondan adak sahibi ve çocukları yiyemez.

Ancak adakta bulunmadan, bir hayvan kesip, hem fakirlere dağıtır hem de kendisi ve çocukları yiyebilir; adakta bulunmuşsa yiyemez.

Adanan şey eğer koyun, keçi ve sığır gibi kurban olması caiz olan bir hayvansa, bu hayvan kesildiğinde onun etinden nezrin sahibi yiyemeyeceği gibi, usül ve fürû tabir edilen yakınları da yiyemez. Yani, o kişi ile birlikte anası, babası, dedesi ve ninesi; çocukları ve torunları, hanımı yiyemez. Fakat kayın validesi, kayın pederi yiyebilir. Bu hayvanın etini fakire tasadduk etmek gerekir. Adak zenginlere verilmez. Bu etten adak sahibi ve yakınları yerse, yedikleri etin kıymetini tasadduk etmeleri gerekir. Ayrıca adak etinden istfade eden kimse, o etten adak sahiplerine ikram etse de câizdir, yiyebilirler.

Bu vesileyle bir hususa daha açıklık getirmekte fayda olacaktır:

Ev, araba ve benzeri yeni bir şey alan kimse hem bir şükrâne olarak, hem de kazadan masun kalması niyetiyle bir hayvan alıp keser de etini fakir fukaraya dağıtırsa, bu hem güzel bir davranış olur, hem de bir çeşit duâ sayılır. Bu kimse daha önce bir adak niyeti taşımadığından bu hayvan adak olmaz.

Fakat, meselâ, “Bir araba alırsam Allah rızası için bir koyun keseceğim.” diye niyet ederse, arabayı aldıktan sonra müsait olduğu bir zamanda hayvanı keser, etini de fakirlere tasadduk eder.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ailemle yiyeyim diyerek kurban adanır mı?..

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed