Dua ederken kalp üzerinde baskı hissetmek ne anlama geliyor?
Soru Detayı– Bunun sebebi ne olabilir?
– Bu durumda ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Değerli kardeşimiz,
Bediüzzaman hazretleri duanın manası ve hikmetini şöyle açıklar (mealen):
“Dua, ubudiyetin ruhudur ve hâlis bir imanın neticesidir(…)
Duanın en güzel, en latif, en leziz, en hazır meyvesi, neticesi şudur ki:
Dua eden adam bilir ki, birisi var ki; onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir, ona merhamet eder. Onun kudret eli her şeye yetişir. Bu büyük dünya hanında o yalnız değil; bir Kerim zât var, ona bakar, ünsiyet verir.
Hem onun hadsiz ihtiyaçlarını yerine getirebilir ve onun hadsiz düşmanlarını def’ edebilir bir zatın huzurunda kendini tasavvur ederek, bir ferah, bir inşirah duyup, dünya kadar ağır bir yükü üzerinden atıp “Elhamdülillâhi Rabbi’l-Alemin” der.(bk. Mektubat, Yirmi Dördüncü Mektup)
Duanın bu hikmetinden dolayıdır ki, psikoloji bilimi yaptığı bütün araştırmalarda duanın kişinin ruh ve beden sağlığı üzerinde en az bir psikoterapi kadar olumlu etkileri olduğunu ispatlanmıştır.
Ayrıca dua, kişinin gelecek kaygılarını giderdiği, en ümitsiz durumlarda bile sonsuz bir kudret sahibine dayandığı için hayata tutunduğunu, pozitif enerjisini koruduğunu da bilimsel olarak ortaya konmuştur.
Ancak duanın bu mucizevi etkisi, kişinin imanına, samimiyetine, ihlasına, duaya atfettiği anlama ve Allah’tan istediği şeylere göre değişir. Şundan eminiz ki, duaya bu kadar önem veren siz değerli kardeşimizin de yaşadığı şey duanın onun ruhu ve kalbi üzerindeki olumlu etkisinden kaynaklanmaktadır.
Ancak buna rağmen, sizin sözünü ettiğiniz “kalp üzerindeki baskı”nın size manevi bir huzur mu verdiğini yoksa sıkıntı veren bir durum mu olduğu sorunuzdan tam anlaşılmıyor.
Eğer kısaca özetlediğimiz gibi huzur veren bir durumsa sizi tebrik ederiz. Çünkü bu sizin ne kadar samimi bir niyetle dua ettiğinizi ve Allah ile irtibatınızın güçlü olduğunu gösterir. Bu durumda tavsiyemiz aynı şekilde duaya inanarak huşu içinde devam etmenizdir.
Aksi bir durum söz konusu ise, yani dua ederken size sıkıntı veren, ruhunuza ağır gelen bir durum varsa, birkaç genel neden ve onların çözüm önerileri konusunda şunları söyleyebiliriz:
– Bildiğiniz gibi her türlü konuda dua yapılır. Çünkü dua sonuçta bir ibadettir ve her şeyi yüce Rabbimizden istemektir. Nitekim bazen gelecek günler için, bazen arzuların ve dileklerin kabulü için, bazen var olan nimetleri korumak için dua edilir. Bazen de hastalık, ağır sınavlar, geçimsizlik, çözülmesi zor ve hatta imkansız gibi görünen sorunlar karşısında yardım için dua yapılır.
Bu çerçevede kişi bazen, maruz kaldığı kötülükleri, hastalık ve musibetleri dua anında hatırlar ve yaradanından yardım ister. Eğer dile gelen geçmiş sıkıntılı şeyler ise, bazı kişilerde yaşanan olumsuz olayları düşünme, yeniden hatırlama kalbe sıkıntı verebilir. Çünkü dua ederken, sıkıntılar yeniden canlanır. Özellikle hanımlar, geçmişteki sıkıntılı ve acı veren bir olayı düşününce sanki o anda yaşıyor gibi acı hissedebilirler.
– Ayrıca duada bir içe dönüş, kendine dönüş vardır. Bu içe dönüşte kişi hata ve kusurlarını hatırlayarak Allah’tan af diler. Bu anlamda bazen kişi, geçmiş günah ve hatalarından dolayı üzülür, vicdanen rahatsız olur. Burada kalp kısa bir süre sıkıntı hissedebilir. Ama Allah’ın merhametinin büyük olduğunu ve affetmeyi sevdiğini düşündükçe de kalben ferahlık duyar, rahatlar.
Her iki durumda da tıpkı psikoterapide olduğu gibi, manevi yaraya neşter vurulunca kısa bir müddet kanama olur, kalbe baskı verir, ama sonuçta duyulan şey büyük bir rahatlamadır. Sonsuz kudret sahibine muhatap olmak, ona dertlerini ve sıkıntılarını anlatmanın manevi hazzını yaşamaktır.
Konuya bu çerçeveden bakıp, iyi bir yolda olduğunuzu, manevi şifaya yaklaştığınızı düşünüp, aynı şekilde duaya devam edin.
Bu şekilde dua süreklilik arz ederse, yakın bir zamanda kalp üzerindeki baskılar da bitecektir inşallah.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder