İslam ertelenmiş mutlulukların dini midir?

Soru Detayı

İki sorum var:
1. İslâm, dünya ve ahiret mutluluğu vermeyi sağlar iddiası, dünyada çektiğin dert mutsuzluk, ahiretin mutluluk kaynağı olması gibi ifadeler çelişki değil midir?
2. İslâm ertelenmiş mutlulukların dini midir? Dünyamızı cehenneme cevirmiş midir? Gelmiş geçmiş ve şu an yaşayan milyarlarca Müslümandan hiçbirinin duası kabul olmadı mı? “Müslümanları kurtar” duasına hiç cevap verilmedi mi? Her Müslüman kötü müydü ki, dualar kabul olmaz, acılar devam edip gider?

Değerli kardeşimiz,

Cevap 1:

İslam dünyada ve ahirette herkesi mutlu edeceğini vadetmiyor.

Dünyada Allah’ın iyi kulları da çeşitli sebepler ve hikmetler dairesinde sıkıntılar yaşarlar; ama sabrederler, kulluklarını zedelemezler ve ahiret mutluluğunu kazanırlar.

Dünyada dine uymadan veya dinsiz yaşayanlar, kendi mutluluk anlayışlarına göre mutlu da olabilirler, mutsuzluklar ve sıkıntılar da yaşayabilirler.

İslam’ın dediği budur, yaşanan da budur, çelişki yoktur.

Cevap 2:

Bu soruların içerdiği hükümler isabetli değil:

İslam, mensubunu her durumda mutlu eder, sevinçli zamanında şükreder, sıkıntılı zamanında sabreder, isyan etmez, “Neden ben?” demez, “Vardır bunda da bir hikmet veya kusurum.” der, iman ettiği ve sevdiği Allah’tan af, rahmet ve rahatlık lütfetmesini bekler.

Müminin dünyası asla cehenneme çevrilmiş değildir; iki hasta ziyaret edin, biri imanlı, diğeri imansız olsun, o zaman kimin dünyasının cehennem olduğunu anlarsınız.

Hem bireylerin hem de toplumun dertleri, sıkıntıları için yapılmış sayısız duanın müspet sonucu görülmüştür, görülmektedir.

Duanın kendisi bir ibadettir, mümin dua ederken Rabbine en yakın durumdadır. İstediği sonuç hasıl olmamış ise şöyle düşünmek doğru olur:

Ya olmayışı başkalarıyla ilgili (onların isteme ve yapmalarına bağlı) olup onlar hür iradeleriyle istememişlerdir; bu durumda Allah birinin hatırı için diğerine baskı yaparsa bu defa onun duasını kabul etmemiş, ona irade hürriyeti tanımamış olur veya kul, aynı zamanda “hakkında hayırlı olanı” istemektedir ve istediği onun hakkında hayırlı değildir.

Demek ki Allah, kulunun talebini sonsuz hikmetinin öngördüğü şekilde yerine getirir:

– Ya talebin aynısını verir,
– Ya muadilini veya daha hayırlısını verir,
– Yahut zararlı olduğu için dünyada hiç vermez, fakat ahirette karşılığını verir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed