Cevşen de Kur’an-ı Kerim gibi Allah lafzı mıdır? Cevşen’in Türkçe mealini okuyunca da dua edilmiş olur mu?

Değerli kardeşimiz,

Cevşen, mânâsı itibariyle Efendimiz (asm)’e vahiy yoluyla gelmiştir. Kudsî hadisler ve hadis-i şerifler vahy ve ilham yoluyla Peygamber (asm)’in söylediği sözler, şeriatın ikinci kaynağı ise de, âyetler derecesinde değildirler.

Allah’ın, manaları Hz. Peygamber’e (asm) ilham ettiği, fakat lafızlarını Peygamber (asm)’in ifade ettiği, Kur’ân’dan sayılmayan, okunmakla ibadet olunmayan (Kur’ân gibi namazda okunmaz), ahad yolla (tevatürle değil) Rasûlüllah (asm)’tan nakledilmiş ve onun tarafından da Allah’a nisbetle ifade edilmiş sözlerdir. Kudsî hadis hakkında iki görüş vardır:

1. Kudsî hadislerin hem sözleri hem de manası Allah’tandır, fakat Kur’ân’dan bir âyet değillerdir.

2. Kudsî hadislerin manası, diğer hadisler gibi Allah’tan, sözleri ise Rasûlüllah’tandır.(asm) Bu tür hadislere aynı zamanda “Rabbanî ve ilahî hadisler” de denir. Kudsî hadislerde: “Rabb’ından rivayet ettiği hadiste Rasûlüllah şöyle buyurdu”, “Kendisinden Rasûlüllah’ın rivayet ettiği hadiste Allah Teâlâ şöyle buyurdu” gibi ifadeler kullanılmıştır.

Cevşen’in Türkçe mealini okumanın sevabı vardır ve Türkçe mealini okuyunca da dua edilmiş olur. Bununla beraber Arapça aslından okumak daha faziletlidir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed