Bana ibadet edin, benden korkun diyen bir Allah’a inanmıyorum, diyen bir kişiye nasıl cevap verilir?

Soru Detayı

– Bir takım ateistlerin şöyle dediğine şahit olmaktayız: Bana ibadet edin, benden korkun diyen bir Allah’a inanmak istemiyorum, bir Allah varsa böyle demezdi -haşa-.
– Böyle kör zihniyetleri aydınlatmak için nasıl bir yol izlemelidir?
– Onları mantıklı düşünmeye sevketmek için ne tür örnekler vermelidir?

Değerli kardeşimiz,

Bu gibi sorularda çok temel bir mantık hatası yapılmaktadır. Şöyle ki:

“Bir Allah varsa böyle demezdi.” ifadesi, Allah mefhumunun ve inancının herkesçe kabul edilen ve tüm zihinlerde zorunlu bir anlam kategorisi olarak önceden mevcut olduğunu itiraf etmektedir. Yani en baştan “Allah şu şekilde ve bu özelliklerde olmalıdır.” hükmü ortaya konmaktadır.

Bu durumda bunu söyleyen kişi, belli özelliklere sahip bir Allah inancının var olduğunu itiraf ederek kendisiyle çelişmektedir.

Bizim cinsimizden ve tüm yaratılmışların niteliklerinden ayrı bir tekilliğe sahip Allah’ın mevcudiyet ve nitelikleri hakkında kendi ölçülerimizin bir anlamı olamaz. Bu nedenle Allah risalet vasıtasıyla kendi vasıflarını bizim anlayabileceğimiz bir biçimde ortaya koymaktadır.

“Benden korkun.” ifadesi, yapıp etmelerimizin yanlış olan kısımlarının değerlendirilmesi ile ilgilidir. Yaptığımız insanlığa, vicdanımıza, çevremizdeki varlık ve canlılara aykırı ve zarar verici işleri kimse görmeyebilir. Ama bir gören vardır. Ve bu gören bu işlerin yargılamasını yapacaktır.

Yine gücü ve iktidarı elinde bulunduran ve insanlar tarafından sorgulanamaz mevkilerde bulunanlar için de aynı ifade yanlış işler karşısında bir uyarı niteliğindedir. Gerek bireysel durumlarımız gerekse de güç ile alakalı durumlarda bu ifadenin ne kadar gerekli olduğu açıktır.

Üstelik modern ve sivil toplum anlayışlarını XII. yüzyılda dile getiren T. Hobbes gibi filozoflar, korkunun modern sosyal düzenin en temel duygusu olduğunun altını çizmişlerdir.

Bununla birlikte ayetlerde Allah’ın yarattığı insanlara karşı çok lütufkar olduğunu bildiren pek çok ifade de vardır:

 “Allah onları sever onlar da Allah’ı severler.”(Maide, 5/54),

“Muhakkak ki Allah, insanlara karşı kesinlikle çok lütufkardır.” (Mümin, 40/61)

gibi pek çok ifade bunların örnekleridir.

Allah’a kulluk ise, ruhun ihtiyacıdır. Buna izin vererek ruh ve kalbimizin ihtiyaçlarına cevap verdiği için Rabbimize müteşekkiriz.

İslam, Allah’ın tüm insanlığa son defa yinelediği çağrısıdır. Herkes hayattaki tercihinin sonuçlarını kendi yüklenir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed