Sadece kadınların bulunduğu bir ortamda, kadınların kendi aralarında herhangi bir müzik eşliğinde eğlenmesi caiz mi? Bunun belli bir süresi var mı?
Soru DetayıEfendimiz zamanında kadınlar arasında on beş dk. defle oyun oynamanın günah olmadığı söyleniliyor. Peki günümüzde, sadece kadınların bulunduğu bir ortamda herhangi bir yöresel müzikle (karadeniz horonu gibi) oyun oynamak caiz mi? Belli bir suresi var mı?
Değerli kardeşimiz,
Peygamberimiz (asm) döneminde kadınlar kendi aralarında def çalıp oynamaktaydılar. Bunun süresi de on beş dk. değil daha fazla idi. Yani bu konuda bir sınırlama yoktur.
İslâm dininde düğün gibi şenlikler için erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı olmak şartıyla kendi aralarında İslâm’ın yasaklamadığı şarkı, türkü ve şiir söyleyip oynamalarında bir sakınca yoktur.
Hazreti Aişe (ra) şöyle anlatıyor:
“Benim yanımda iki cariye şarkı söylerken Ebû Bekir (ra) eve girdi. “Resûlüllah’ın evinde şeytan çalgısı olur mu?” diyerek kızdı. Bunun üzerine Allah’ın Resulü (asm) buyurdu ki: “Onları bırak, bu günler bayramdır.”
Peygamber (asm) bir hadiste de şöyle buyurur:
“Nikâhı ilân edip onun için def çalınız.”
Başka bir hadiste şöyle buyuruyor:
“Şiir normal söz gibidir. İyisi iyi, çirkini çirkindir.” (1).
Şarkı, fahiş ve gayri ahlakî olursa haramdır.
Kadınların kendi aralarında ahlâka aykırı olmamak şartıyla şiir ve şarkı söylemelerinde, defle oynayanları seyretmelerinde bir mahzurun olmadığını Müslim’de geçen aynı babdaki hadislerden öğrenmekteyiz.
Bir bayram günü Ensar kadınlarının def eşliğinde kahramanlık şiirleri söyleyip eğlenmelerini duyan Hz. Ebû Bekir (ra), onlara engel olmak istemişti. Fakat Peygamberimiz (asm.),
“Yâ Ebâ Bekir, her milletin bir bayramı vardır; bu da bizim bayramımızdır.”
buyurarak onları kendi hallerinde bırakmalarını tavsiye etti.(2)
Bunun için bu çeşit meselelerde İslâm’ın kabul edip hoş karşıladığı ruhsat ve cevazları reddetmemeli, insanların meşru dâiredeki eğlencelerine engel olucu bir teşebbüse girilmemelidir. Çünkü müziğin ve her türlü dansın ayyuka çıktığı günümüzde, meşru çerçevede kalarak tertip edilen merasimler gençlerin hevesatını müsbete kanalize etmeye vesile olacağından faydalıdır.
Kaynaklar:
1. el-Mühezzeb, II/326-328.
2. Müslim, İydeyn 16-22; Buhârî, İydeyn 25.
(Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II/191)
İlave bilgi için tıklayınız:
Dinimizin müzik dinleme konusundaki ölçüsü nedir? Bazı ilahi ve ezgiler var ki sanki bazen dünyevi bir müzikmiş gibi…
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder