Bir insana hakaret etmek, imana zarar verir mi?

Soru Detayı

– Bir insana “maymun suratlı” gibi ifadelerle hakaret etmenin hükmü nedir?
– Allah (c.c) Tin suresinde, “Biz insanı şüphesiz en güzel biçimde yarattık” (95/4) demekte. Bu tür bir hakaret, doğrudan insanlara yönelik olduğu kadar, aynı zamanda -hâşâ- Allah’a bir saygısızlık olarak da değerlendirilebilir (yani Allah’ın yaratma kudretine bir itiraz anlamına gelebilir).
– Ayrıca, hakaret edilen kişinin psikolojik durumu bozulursa, hayata karşı ilgisi azalırsa ve her şeyden yüz çevirirse, bu durumun sorumluluğu hakaret eden kişiye mi ait olur?

Değerli kardeşimiz,

Sorudaki açıklamalar bizce de doğrudur.

Fakat bunu söyleyen kimse “Allah’ın ilmine, hikmetine ve kudretine” itiraz etmeyi kastetmiyor. Böyle bir şey dini risk taşır. Aklıselim sahibi bir Müslüman bu riske girmez.

Bununla beraber, böyle diyen bir kimse sadece karşısındaki insanı muhatap kabul ediyor olsa bile, bu günahtır, hem Allah hakkına hem de kul hakkına girer.

Kuran-ı Kerim’de “erkek ve kadınların birbirlerini tahkir edip alay konusu yapmaları” kesin bir dille yasaklanmıştır:

“Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın; olur ki, alay edilenler kendilerinden daha hayırlı bulunurlar. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar; belki onlar kendilerinden daha hayırlıdırlar. Hem birbirinizi ayıplamayın ve kötü lakaplarla atışmayın. İmandan sonra fasıklıkla adlanmak ne kötü isimdir! Kim de tövbe etmezse, iste onlar zalimlerin ta kendileridir. “ (Hucurat, 49/11)

Hz. Peygamber (asm) Efendimiz de şöyle buyuruyor:

 “Kim gayrimüslim bir vatandaşa eziyet ederse, kıyamet günü onun hasmı ben olurum.”(bk. Acluni, Keşfu’l-Hafa, 2/218)

Bu nazik ve nazenin din, din düşmanlarına bu kadar müsamaha gösterirken, Müslümanlara hakaret ve alay etmeyi kabul eder mi!..

Böyle bir günahı işleyen kimse hem kul ile helalleşmeli hem de tövbe istiğfar etmeli, bir daha bu tür hatalardan uzak durmalı.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed