Türkiye’de, TÜRK kelimesinin nazara verilmesi caiz midir?

Soru Detayı

– ​Türkiye’de muhtelif milletler olduğu halde yapılan tanımlar ve değerlendirmelerde “TÜRK” kelimesinin nazara verilmesi caiz midir?
– Türk polisi, Türk milleti, Türk bayrağı denilmesinin diğer etnik gruplar tarafından kabul edilmemesinin İslami açıdan meşruluğu var mıdır?
– Bu şekilde tanımlar yaptığımızda kavmiyetçilik yapıp unsurca Türk olmayan milletlerin haklarına girmiş olur muyuz?
– Ayrıca bu tanımlar yerine üst bir kimlikle Türkiye’de bulunan tüm din kardeşlerimizi ve vatandaşlarımızı isimlendirmek hak ve doğru olan değil midir?

Değerli kardeşimiz,

Emevi, Abbâsi, Selçuklu, Osmanlı isimleri de bütün ümmet çeşitlerini ifade etmiyordu; ümmet bir aileden, bir soydan ibaret değildir, devlet de onların devleti değildi, ama bu isimler problem oluşturmadı; halk kurucu, fethedici, yönetici ailenin, soyun, kavmin, kabilenin adının bu manada kullanılmasını mesele yapmadı. Mesele (problem) birkaç başka sebebe dayanıyor:

1. Bu ismin diğer etnik grupları yok sayacak şekil, üslub ve yoğunlukta kullanılması.

2. Kavmiyetçilik ideolojisine alet kılınması.

3. Başka etnik gruplar arasında beşinci kolun yaptığı propagandalar, tahrikler, bölücü faaliyetler.

4. Ümmet bilincinin zayıflaması.

5. Dünyada ulusçuluk fitnesinin hakim hale gelmiş olması…

Sebep ne olursa olsun bugün (mevcut aşamada ve şartlarda) yapılacak, peşine düşülecek şey Türk ismini atıp yerine mesela Türkiye, Anadolu vb. ismini koymak değildir; çünkü böyle bir dava ve teşebbüs de fitne koparacak, halkı bölecek, zamansız ve gereksiz tartışmalara yol açacak, her tarafı tatmin edecek bir sonuç da alınamayacaktır.

Bugün yapılması gereken şey, ümmet bilincini güçlendirmek, meşru olmayan veya zaman-mekan itibariyle ikinci derecede bulunan sebeplerle tefrikaya düşmenin yollarını kapatmaktır.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed