2B arazileri, kullananın mı, satın alanın mı malı olur?

Soru Detayı

– Konu miras ile ilgili. 1 babam ve 5 tane kız kardeşi (halalarım) olmak üzere toplam 6 mirasçı kardeş var. Dedemin önceden kullandığı bir arazisi vardı. Bu arazinin tapusu yoktu sadece kullanımı dedeme aitti ve ekip biçmekteydi. Daha sonra kız çocukları 5 kız kardeş evlenerek köyden ayrılıyor. Dedem vefat ediyor ve babam burayı ekip biçmeye kullanmaya devam ediyor. 1999 yılında babam da vefat ediyor. Ağabeyim buranın bakımını yapmaya devam ediyor.
– Aradan yaklaşık 12 yıl sonra bahse konu arazi 2b arazisine çıkarılıyor 15 – 20 bin tl civarı ödeme karşılığında tapusu çıkıyor. Bu ücreti ağabeyim ödeyerek arazinin tapusunu kendi üzerine alıyor. (Alırken kimseye haber vermiyor)
– Şu anda aldığı araziyi 240 bin tl karşılığında satmış durumda ve bu parayı bana ve kendisine olmak üzere 2’ye bölecek.
Soru: Bu durumda halalarıma yani 5 kız kardeşe miras düşüyor mu?
NOT: Kadastrodan bilir kişi ile yaptığım görüşmede 2B arazilerinin kullanıcısı kimse ona satışının yapıldığını kullanıcısı olmayan kişiye satılmadığını, mirastan gelen herhangi bir şeyin bulunmadığını söyledi.
– Bunun ile ilgili dini hükümler nedir?
– Dedemin burayı başka birinden aldığı söyleniyor, ancak bir bedel ödeyip ödemediği bilinmiyor. Ödemiş ya da ödememiş olması sonucu değiştirir mi?

Değerli kardeşimiz,

Arazi dedenin mülkü olsaydı, halalarının da mirastan hakkı olacaktı. Bu arazi dedenin mülkü olmadığı için kullanım hakkı olan arazi, İslam miras kurallarındaki paylara göre paylaşılmaz, devlet kullanım hakkı ile ilgili kanunlar çıkarır, kanunlara göre intikal olur.

Devlet, mülkiyetindeki bu toprakları satma kararı alırsa, öncelik kullanana ait olur ve kim satın alırsa mülkiyet ona intikal eder.

Toprak mülk haline geldikten sonra, sahibi ölünce paylaşım feraize (miras hukukuna göre) olur.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed