Mirastan mahrum bırakmak için evlatlıktan çıkarmak caiz mi?

Soru Detayı

– Babanın kendisine iyi davranmadığından hatta kalbini kırdığından, eziyet ettiğinden dolayı çocuklarından birini mirastan mahrum bırakmak amacıyla evlatlıktan çıkarması caiz midir?

Değerli kardeşimiz,

Anne-baba evladını evlatlıktan çıkaramaz, “evlatlıktan çıkardım” demekle de evlatlıktan çıkmış olmaz.

Ayrıca, anne-babanın mirasçısını mirasından mahrum etme hak ve yetkisine sahip değildir. Ancak varisin murisini öldürmesi, farklı dinlerden olmaları gibi mirasçılığa engel haller bulunması durumunda, mirasçı mirastan mahrum kalır. (Mevsıli, el-İhtiyar, 4/502-504)

Çocuklar anne-babanın gönlünü incitecek, sevgi ve gönül bağını koparacak olan isyan, eziyet ve hakaret gibi olumsuz duygu ve davranışlarda bulunmuşlar veya görevlerini yapmamışlarsa, dinen sorumlu olurlar. Ama bu yanlışlıkları veya görevlerini yapmamaları, onların mirastan mahrum bırakılmalarına dinen sebep teşkil etmez. Çünkü İslam’da sorumluluklar bireyseldir. Herkes kendi görevini yapıp-yapmadığının hesabını Allah’a verecektir. (bk. Necm, 53/38-41)

Ailede anne-baba kendi sorumluluklarını, çocuklar da kendi sorumluluklarını bilerek, ailevi yaşantılarını bir Müslümana yakışır şekilde düzenleyip sürdürmek mecburiyetindedirler.

Bu itibarla, anne-babanın hangi sebeple olursa olsun çocuklarını mirastan mahrum etmek için evlatlıktan reddetme yetkisi bulunmadığı gibi, mirastan mahrum bırakmak için vasiyette bulunması da caiz değildir.

Bundan dolayı bir kimsenin böyle davranan bir çocuğu için; “Vasiyetim olsun, şu çocuğuma, bıraktığım mirastan vermenizi istemiyorum veya evlatlıktan çıkardım.” demesinin hiçbir hükmü yoktur, böyle bir söz de vasiyet de geçersizdir.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Baba, evladını mirastan mahrum bırakabilir mi?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed