Miras oranları sabit mi, nisbi mi?
Soru Detayı– Kuran-ı kerimdeki miras oranları sabit oran mıdır yoksa nisbi oran mıdır?
– İslam düşmanı bir dinsizin miras ayetleriyle ilgili itirazlarını nakledeceğim ona okkalı şekilde cevap verirseniz sevinirim.
“Verilen oranların nispi olduğunu söylemek (haşa) trajikomik bir durumdur. “Nispi Oran” savunucuları şu soruları cevaplamak zorundalar:
1. Bu oranlar birbirine kıyasla verilen oranlarsa Halife Ömer bin Hattab neden sahabeyi bir araya topladı?
2. İbni Abbas neden avliye konusunda icma etmedi ve başka bir çözüm yolu aradı?
3. Nispi oranlar kesirli şekilde verilmez. Nispi oranlarda payların her biri 1 veya 1’in katı olmak zorundadır. Oranlar neden kesirli bir şekilde verildi?
4. Nispi oranlar için değişen durumlarda değişen oranlar vermeye gerek yoktur. Nispi oranlar verildiğinde her farklı durumda zaten farklı oranlar çıkar. O halde Kuran neden farklı durumlarda farklı oranlar verme gereği duymuştur?
Bu soruların cevaplanması yeterli olacaktır…”
Değerli kardeşimiz,
“Şu varisler bulunduğunda her biri mirasın şu oranı kadar miras alır.” demek nisbî açıklamadır ve bu oranlar, aynı birlik ve durumlarda değişmez, sabittir.
Mesela, “Ölenin babası ve anası, ölenin erkek çocuğu varsa altıda birer hisse alırlar.” işte bu nisbet değişmez.
İslam miras hukukunda ihtiyaç ve nimet-külfet dengesi gözetilmiştir.
Avliye ve reddiye gibi çözümler hesaplama usulünde paydada artan olunca onu da adil bir şekilde paylaştırmaya yönelik uygulamalardır. Böyle bir durum Peygamber Efendimiz (asm)’den sonra ortaya çıkınca sahabe çözüm üretmiştir.
Müçtehitlerin çözüm üretmeleri olmasaydı din uygulanamazdı. Buna şeriatı koyan Allah izin verdi, Peygamberimiz (asm) de tebliğ etti ve uyguladı.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder