Almanya’da torununu evlat edinen bir dede, vefat ettiğinde miras paylaşımı nasıl olur? Ayrıca devletin kanunlarına göre biriken emekli ödeneğini sadece bekar olan evlat alabiliyor…
Soru Detayı– Bundan on beş sene önce maddi sıkıntıdan dolayı Almanya’ya gitimek durumda kalmıştım. Dedem Almanya’ya girdiğimizde öz çocuğu olarak üzerine evlatlık aldı; bir dönem orada kaldıktan sonra Türkiye’ye döndük ve hâlâ dedemin çocuğu olarak gözükmekteyim. Dedem vefat ettikten sonra, mirası çocuklarına eşit şekilde dağıtıldı, babam da payını eşit bir şekilde aldı. Resmiyette çocuğu gözüktüğüm için, bana da pay düşüyor dedemin mirasından. Dedemin diğer çocukları bu payı almamı istemiyor.
– İslamiyet’e göre bu parayı almam kul hakkı olur mu?
– Bir de orada birikmiş emekli ödeneği tek bekar evlat olduğum için Alman bakalnlığı bana ödeyecek; bu parayı almazsam devet hazinesinde kalacak, bu parayı almam doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Dedenin şer’i mirasçıları, evlatlığı olan sen değilsin, kendi doğumdan çocukları ve yakınlık derecesi uygun olan diğer akrabasıdır. O akraba da mirası, İslam’a göre paylaşmalıdırlar.
Dedenin Almanya’da biriken parasını alır, gerçek varislerine İslam miras hukukuna göre verirsin, eğer bu mümkün değilse onun adına hayır yaparsın, kendin yiyemezsin…
Bk. el-Fıkhu’l-menheci, 4/226; el-Mevsuatu’l-fikhiyye el-kuveytiyye, 10/121.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder