Redd-i miras yapmak caiz midir?
Soru Detayı– Hayattayken gereksiz yere borçlanmış bir kişi, bu borcuyla vefat etmiştir. Eğer varisler reddi miras yapmazlarsa, bu borçları ödemek zorunda kalacaklar ve onların da mallarına haciz konulacak. Bu durumda redd-i miras yapmak caiz olur mu?
Değerli kardeşimiz,
– Prensip olarak redd-i miras, İslam ahlakına uygun değildir.
– Bununla beraber, şunları söyleyebiliriz:
Birincisi: Bir kişinin bilinçli veya bilinçsiz, haklı veya haksız, hayırlı veya hayırsız yaptığı alışverişlerden ve diğer borçlarından varisleri sorumlu olmaz.
İkincisi: Varisler redd-i miras yapmasalar da İslam hukukuna göre, vefat edenin borcunu kendi (varisler) mallarından ödemek zorunda değillerdir. Ancak vefat edenin malı varsa, onun borçlarını ödemeden varisler onun mirasından paylarını alamazlar; önce vefat edenin borçları ödenir.
Üçüncüsü: Bu günkü kanunlara göre, redd-i miras edilmediği takdirde, bazı alacaklılar tarafından varislerin mallarına hatta oturdukları evlere bile haciz konulabilir. Bu açıdan bakıldığında, haksız yere mağdur olmamak için redd-i mirasta bir sakıncanın olduğunu düşünmüyoruz.
Dördüncüsü: Varisler redd-i miras etseler bile, ellerinden geldiği kadarıyla, vefat edenin borçlarını ödemeleri vicdani bir erdemliktir. Bir babanın, bir eşin, bir kardeşin veya başka bir yakın akrabanın kul hakkından dolayı muhtemelen içinde bulunduğu sıkıntısını gidermeye çalışmak, her vicdanlı evladın, eşin veya kardeşin görev bildiği bir husustur.
Şayet varislerin ödeyecek bir durumu yoksa, söylenecek bir söz de yok demektir.
Allah yardımcıları / yardımcımız olsun.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder