Dişleri fırçalamadan gusül alınabilir mi?
Soru Detayı– Gusül abdesti almadan önce dişimizi fırçalamak mecburiyetinde miyiz?
– Yani dişimizi fırçalamasak dişimizin arasında kalan yiyecekler gusül abdestimize mani olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Gusül abdesti almadan önce dişleri fırçalamak güzel ise de mecbur değildir; dişleri fırçalamadan ağıza bir defa da olsa su alınarak yapılan gusül abdesti geçerlidir.
Hz. Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “ResuIuIIah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdular: “Muhakkak her kılın altında cünüplük vardır. Bütün kılları yıkayınız, teni temizleyiniz.”(Ebu Davud, Taharet 98; Tirmizi, Taharet 78)
Gusül abdesti alırken mazmaza ve istinşak yapmayı, yani ağıza ve buruna su almayı farz görenler bu hadis-i şerifi delil göstermişlerdir. Çünkü hadis-i şerifte, her kılın yıkanması emredilmektedir. Burunun içinde de kıllar olduğuna göre burunun içinin de yıkanması gerekir. Ayrıca, hadis-i şerifteki “deriyi (vücudun dışını) temizleyin” emri de ağıza su almanın farz olduğuna delalet eder.(1)
Bu nedenle, Hanefi mezhebine göre gusül abdestinde mazmaza ve istinşak diye tabir ettiğimiz ağız ve buruna su vermek farzdır. Ancak abdestte ise ağız ve buruna su vermek farz değil sünnettir.(2)
İhtiyata uygun olanı, dişler arasındaki kırıntıları çıkarıp ağzı öylece yıkamak ise de dişler arasındaki ufak kırıntılar suyun dibe nüfuz etmesine engel bile olsa yine de farz yerine gelmiş sayılır ve alınan gusül abdesti geçerlidir.(3)
Ayrıca, vücudun üretmiş olduğu diş taşları gibi şeyleri çıkartmakta ciddi anlamda bir (zorluk) olduğundan, gusle engel bir durum yoktur. Fıtri oluşan lekeler de bir sıkıntı oluşmamaktadır. Keyfi olmayan uygulamaların örneğin, dolgu, diş kaplama, dişte oluşan tabakalar gibi durumlar da gusle engel olmaz.
Diğer taraftan, bir kimse guslettikten sonra ağzını veya burnunu yıkamadığını veya bedeninden bir yerin kuru kaldığını anlarsa, yeniden gusletmesi gerekmez; yalnız o yerleri yıkaması yeterlidir. Örneğin gusülden sonra ağzına ve burnuna su vermediğini hatırlayan bir kimse, sadece ağzına ve burnuna sur vermesi yeterli olur.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Dişlerin arasında kalan et / yemek parçaları gusle mani mi …
Kaynaklar:
1) bk. Hattabi, Avnu’l-mabud ilgili hadisin şerhi; Kasani, Bedai, 1/209, 267; Zeylai, Tebyin, 1/13: Ayni, el-Binaye, 1/254.
2) bk. Darakutni, 1/84; Nasbu’r-raye. 1/135; Şevkani, Neylü’l-evtar, 1/178.
3) bk. İbn Nuceym, el-Bahru’r-Raik, 1/88.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder