Cünüp iken elleri ve ağzı yıkamadan yiyip içmek günah mı?
Soru Detayı– Cünüp olan kimsenin bir şey yiyip içmeden ellerini ve ağzını yıkaması gerektiğini öğrendim. Bunun hükmü nedir, yıkamadan yiyip içme günahkar mı olur?
– Eğer mekruh ise, tahrimen mi mekruh yoksa tenzihen mi mekruh olur?
Değerli kardeşimiz,
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kuran okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.
Cünüplük halinin devamı süresince yiyip içmek, uyumak veya yeniden cinsî münasebette bulunmak isteyen kimsenin abdest alması, Hz. Peygamber’in bu konudaki uygulamasını göz önüne alan Şafi, Hanbelî ve bazı Malikî alimleri tarafından müstehap kabul edilmiştir. Hanefîler ise abdest almadan uyuma veya yeniden cinsî münasebette bulunmada bir sakınca bulunmadığını, yemek içmek için el ve ağzı yıkamanın müstehap olduğunu belirtmişlerdir. (Hadisler için bk. Buhari, Gusül, 27; Ebu Davud, Taharet 88)
Müstehap olan bir şeyi yapmak sevaptır, ancak terk etmek günah değildir.
Buna göre cünüp olan kimsenin ellerini ve ağzı yıkamadan yiyip içmesi tenzihen mekruh ise de günah olmaz.
Diğer taraftan cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Nitekim Hz. Peygamber Efendimiz (asm), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir. (Buhari, Gusül, 23)
Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise tenzihen mekruh görülmüştür.
Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça, insan hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.
Not: Âdet veya lohusa olan kadının ellerini ve ağzını yıkamadan yiyip içmesinin hiçbir sakıncası olmaz. Zira bu durumda olan bir kadının bu hali devam ettikçe gusül alması gerekmez.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder